iTunes tagelés útközben – Pioneer autóhifi

By  | 

CES2009 – Az autóhifiket eddig eléggé elhanyagoltuk, csak az öncélú kié szól
nagyobbat, hány mp alatt pattintja be a dobhártyát vagy bombázza ki a
szélvédőt, amúgy mókás versenyek, jutottak mindig eszünkbe. A CES-en a
Pioneer standon viszont láttunk pár említésre való, nem erőfitogtatás
irányba mutató fejlesztést is.

A Pioneer egyébként
frissítette a teljes autóhifi palettáját, többek között 12 új egy DIN
magas CD-s receivert mutatott be kezdve a belépő modell DEH-11E-től ($80 ~ 15 990,- Ft) a
CES-en debütált és hamarosan kapható DEH-P7100BT csúcsmodellig ($360 ~ 71 990,- Ft). A
belépőmodellel nem foglalkozunk :) viszont nézzük milyen újdonságokat
tartogat ez utóbbi.

A legérdekesebb mindenképpen a világelsőnek kikiáltott – hasznosságát ítélje meg mindenki maga – iTunes tagging funkció. Miről is van szó? Egy szép nyári péntek estén munka után száguldunk, akarom mondani araszolunk Balaton felé az M7-esen a dugóban és éppen aktuális kedvenc számunk ordít a rádióban, viszont képtelenek vagyunk megjegyezni az előadó/szám nevét/címét. Aztán jön a következő kedvec számunk, meg a következő, aztán teljesen összezavarodunk. Az élet nagy problémái. Az iTunes tagging funkcióval büszkélkedő rádión viszont csak rácsapunk a "TAG" gombra. A kedvenc szám adatai pedig azonnal elmentésre kerülnek az egyik USB-re dugott iPod-unkra. Hazaérve, amikor legközelebb szinkronizáljuk az mp3 lejátszót az utazás alatt megjelölgetett számok egy külön playlistben megjelennek az iTunes-on, ahol megvehetjük őket. Vagyis egyelőre minden jószándék ellenére sem tehetjük ezt meg, ha jól tudom. A funkció egyébként az FM-RDS illetve HD Radio infókból táplálkozik.

A DEH-P7100BT egyébként két USB bemenettel rendelkezik, így rácuppantható egy pendrive és mp3 lejátszó vagy akár egy iPhone is, egyszerre kettő. A telefon kihangosításra és hangvezérlésre is nagy hangsúlyt fektettek. A Parrot 2.0-ás Bluetooth megoldása került az egységbe. A telefonbeszélgetés hangminőségének javítása érdekében pedig egy zajcsökkentős twin beam mikrofont is beépítettek.
A pazar Full-Dot OEL kijelzőn (192*48) napfényben is bátran böngészhetjük az USB-n keresztül csatlakoztatott eszközök tartalmát, vagy elindíthatjuk valamelyik parasztvakításnak szánt 3D képernyővédőt. Továbbifunkciók, paraméterek: 4x50W MOSFET erősítő, HD Radio, XM, és Sirius Radio Ready, AUX bemenet, 3 RCA kimenet, Supertuner IIID jeljavító.