Marina Bay Sands Skypark – Semiramis függőkertje, medencével

By  | 

Nem csak Dubaiban őrültek meg a pénzükkel nem tudni mit kezdő kőgazdag milliárdosok és az őket kiszolgáló építész elmék. A kór Szingapúrba is beütött. A végeredmény: egy három 55 emeletes hotel tetején átívelő 150 méter hosszú feszített víztükrű medence. De ez csak a hab a tortán. Az épület minden részletében sokkoló.

Sokat elárul, hogy a Marina Bay Sands Skypark szálloda-kaszinó együttes költségvetése duplájára sikerült az eddigi rekorder a Dubaii Emirates Palace Hotel bekerülésének. Számszerűsítve 6 milliárd dollár (kb. 1300 milliárd Ft). Hogy milyen medence jön ki ebből? Elég jó.

A komplexumot három egyenként 55 emelet, 200 méter magas torony alkotja. Ezek tetején figyel az épület meghatározó eleme, egy 380 méter hosszú park, melynek része egy 150 méter hosszú feszített víztükrű medence. Lenyűgöző látvány és érzés kiúszni a látszólag perem nélküli óriás vízfelszín szélére. De nyugi azért a biztonságra is gondoltak. Ha valaki a látványtól elragadtatva magát túl úszna vagy csak öngyilkos szeretne lenni, úgy a pár méterrel lejjebb található, de felülről láthatatlan körbekerített medence részbe pottyan, ahonnét már nem lehet kimászni. De azért víziszonyos tériszonyosoknak még ennek tudatában sem ajánlott.

A három tornyot átfogó fellegpark a hatalmas medence mellett még számos attrakciót rejt: zegzugos beltéri csatornákat (Velence az 57.-en), kaszinókat, üzletek sorát, éttermeket, színházat, mozit és egy múzeumot is. Szerencsére zöldből is jutott bőven: 250 fa és 650 egyéb növény gondoskodik a dzsungelhangulatról a vasbeton konstrukció tetején. Sőt a szálloda legdrágább lakosztályai és szobái is itt találhatóak. A 845 000 nm hasznos alapterületű szállodában egyébként 120 000 nm expo terület és 2560 szoba található. Az épületegyüttesben 10 000 fő kiszolgáló személyzet dolgozik, naponta több mint 25 000 látogatót fogad.

A Sands kaszinó nyíltan vállalva a turisták kizsákmányolására hozták létre, hiszen míg a külföldiek ingyen beléphetnek a bűnbarlangba, addig a helyieknek ez csak $70 kicsengetése után lehetséges, ezzel is gátat szabva a meggondolatlan szerencsejátéknak.

Az épületet a Moshe Safdie építész stúdió tervezte, kapuit pedig a napokban nyitotta meg a látogatók előtt, a hivatalos nyitóceremóniát azonban csak a napokban tartották. A megnyitóünnepség keretében siklóernyősök vetették magukat a parkból a mélybe, illetve a szálloda külső falán falmászó csapatversenyt is rendeztek. Sőt az 57. emeleten elterülő beltéri Velencében megtartották az első esküvőt is. Videó a tovább után!

19 hozzászólás