Élet a QWERTY előtt avagy lesújt az érintőképernyős mechanikus írógép

By  | 

Az alábbi videó láttán a legtöbb jóérzésű iPad tulajdonos elsírja magát, miközben bele sem gondolnak milyen lehetett 18 évvel ezelőtt internet vagy 25 évvel ezelőtt szövegszerkesztő és nyomtató nélkül írógéppel összesmitteli egy 60 oldalas szakdolgozatot.

Kézzel kellett tolni a draftokat, aztán elsőre jónak kellett lennie, nem lehetett hibázni, nem volt a helyesírást árgus szemekkel figyelő korrektúra. A nehézkes mechanikus billentyűzeten nyoma sem volt a CTRL billentyűnek és az ahhoz társított copypaste funkciónak, nem lehetett bekezdéseket átkopzni sem saját sem más munkájából vagy az utolsó napi hajrában kiguglizni pár oldalnyi PDF okosságot, vagy egy vaskos koreai szakértésből google translattel gépi fordítású felhasználói kézikönyv stílusban összepattintani pár oldalt gyorsan, majd diszkréten, forrásmegjelölés nélkül átemelni a doksiba, amit a lézernyomtató 5 perc alatt kötésre készen papírra vet.

Az írógépet az évek során egyébként több, mint ötvenszer (50x!) feltalálták, de csak Christopher Sholes tudott igazán használható, a maihoz hasonló példányt felmutatni, de szegény így is megjárta, mivel a találmányt sokan az írógép első szériáját legyártó Remington céghez kötik, aki bár megvásárolta a jogokat, de az írógép jelentőségéhez képest nevetségesen alacsony árért, de ez lehet, hogy nem a Remington hiénaságáról, hanem csupán Mr.Sholes üzleti érzékének hiányáról tesz tanúbizonyságot.

Na de vissza a videóhoz… A pihent kínai dizájner azoknak az iPad tulajdonosoknak kedveskedik egy billentyűzet dokkolóval, akik nem nagyon szeretik az érintőképernyő virtuális klaviatúráját huzamosabb gépelésre használni. A remek dokkoló, a szószerinti analóg-digitális konverter egy klasszikus írógép formájában valósult meg, ahol a fém betűkarok (illetve az ujjaink helyett) helyett puha gumírozott végű karok ütik le a touchscreenen a megfelelő billentyűket. A videón demonstrált szánalmas gépelési sebesség pedig legfőképpen annak tudható be, hogy a kezdeti írógépeken, és így ezen a gépen sem az iPad képernyőjén látható QWERTY kiosztás található, hanem a klasszikus írógép kiosztás. A QWERTY-t akkor és azzal a céllal vezették be, hogy megakadályozzák a lecsapódó betűkarok összeakadását, így a gyakran használt karaktereket a billentyűzet széleire tolták ki.

4 hozzászólás

 1. kicsit pontosítva

  2012. augusztus 23. csütörtök at 22:31

  Kis kiegészítés, hátha valaki eljut eddig: a QWERTY a de facto kiosztás a XIX. század vége óta, ezen kívül nincs ismert “klasszikus kiosztás” (viszont tényleg azért készült, hogy a lehető legjobban lelassítsa a gépelése a fenti okokból angol nyelvű szövegeket alapul véve a betűk eloszlásában, aztán ennek lettek tákolt variációi pl. német, magyar, stb. nyelvterületekre).

  A fenti írógép egy remixelt QWERTY tükörképnek tűnik, bár nem tudnék rá jó indokot mondani, hogy miért pont így csinálták – nyilván a megépítést próbálták könnyíteni vele. Így abszolút nem csoda, miért lassú a gépelés rajta :)
  http://ayjay.tumblr.com/image/29561338505

 2. Halász Csaba

  2012. augusztus 24. péntek at 06:57

  Na ennél használhatatlanabb marhaságot még életemben nem láttam :D

 3. Hallgató Tamás

  2012. szeptember 12. szerda at 10:55

  Ennél hipsterebb dolgot nem nagyon tudok elképzelni.

 4. Sanyi

  2012. szeptember 16. vasárnap at 15:08

  Nekem inkább egy remixelt AZERTYnek tűnik. ( http://en.wikipedia.org/wiki/AZERTY )