Odaver-e a Surface az iPad-nek?

By  | 

Már egy ideje olvasom a 600+ oldalas Steve Jobs életrajzi könyvet és milyen véletlen egybeesés, hogy épp tegnap este fejeztem be a 16. fejezetet mely 1984-85-ben játszódik és Gates és Jobs első találkozásáról, közös bizniszéről szól. Melyet végül egy Jobstól idézet mondattal zár a szerző: „A Microsofttal csak egyetlenegy baj van. Nincs ízlésük. Egyáltalán nincs. Nem kicsi dolgokban, hanem egyáltalán nincs.”

Mindezt persze nem lehet elmondani az első képek és specifikációk alapján megismert táblagépről, mely gyönyörűre sikerült. A Microsoft eddig jórészt megmaradt szoftveróriásnak, de azért az évek során többször továbblépet annál, mintsem, hogy beérje egy MS egér vagy billentyűzet piacra dobásával. A három legnagyobb hardveres projektjük a Zune (az iPod ellen indult, de elbukott), az Xbox 360 + Kinect (hatalmas siker és méltó vetélytársa a PS-nek ) illetve a mostani tabletekkel azonos néven futó érintőképernyős interaktív asztal a Surface, melyet 2007-ben mutattak be és nekünk is volt szerencsénk megtapizni a CES-en.

Úgy néz ki Steve Ballmer is felismerte azt, amit Steve Jobs 30 évvel ezelőtt, hogy úgy tudják az oprendszerükből a legtöbbet kihozni, a legteljesebb felhasználói élményt kínálni és a legnagyobbat kaszálni a piacon, hogyha elkészítik hozzá a saját célhardverüket, így a Microsoft két saját tabletet is bemutatott: Surface és Surface Pro.

Közös a 10,6”-os méret, a csinos magnézium ház és az Apple Smart Coverre hajazó mágneses védőtok, azonban ez utóbbi alapból egy teljes értékű billentyűzetet is tartalmaz! Igen, bloggerként nekem ez hiányzik leginkább az iPadból, sokkal többet gépelek, mint amennyit a képernyőt érintgetve olvasgatok, lapozgatok.

Nézzük a két modell részletes összehasonlítását, spec, amit eddig tudni:

Surface Surface Pro
OS: Windows RT Windoes 8 Pro
Proci: Tegra 3 Ivy Bridge Core i5
Tömeg: 676 g 903 g
Vékonyság: 9,3 mm 13,5 mm
Kijelző: 10.6” ClearType HD Display
(Gorilla Glass)
10.6” ClearType HD Display
(Gorilla Glass)
Felbontás: 1280 x 720p 1920 x 1080p
Aksi: 31,5 Wh 42 Wh
Ki/bemenet: microSD, USB 2.0, Micro HD Video, 2×2 MIMO microSDXC, USB 3.0, Mini DisplayPort Video, 2×2 MIMO
Type cover billentyűzet igen! igen!
HD webcam? elől + hátul elől + hátul
Egyéb: Office 15 apps Stylus
SSD: 32 Gb, 64 GB 64 GB, 128 GB
Wi-Fi? igen! igen!
3G: ? ?
ház: Vapor Mg magnézium Vapor Mg magnézium
gyorsulásmérő? igen! igen!

A két legfontosabb paraméterről a várható érkezésről és az árcetlikről egyelőre nincs sok infó, csak találgatások. A kisebbik modell már ősszel piacra kerülhet, míg a Surface Pro legkorábban karácsonykor, de sokkal valószínűbb, hogy még a 2013-as januéri CES-en is csak prototípusokat fognak mutogatni és még nem kerül sorozatgyártásba.

A szakértők a Surface Pro árcetlijét ezer dollár alá $800-900 közötti zónába várják, így nagyjából annyiba fog kerülhet majd, mint egy iPad. Nagyon ígéretes cucc, várjuk a folytatást! Promó videó a tovább után! Első 24 órában 1,6 millió megtekintés:

7 hozzászólás

 1. béla

  2012. június 20. szerda at 06:43

  Az a szitu, h ez a Type cover hajlamos lesz belerajzolni a védendő felületre a billentyűzet vonalait.
  A laptop tulajdonosok tudják miről van szó.

  • husilaci

   2012. június 20. szerda at 10:04

   laptopokon általában nem gorilla glass vagy vmi hasonló van hanem egyszerű műanyag, rosszabb esetben fólia…
   nem fog bele „kopni” a billentyűzet

 2. Kree

  2012. június 20. szerda at 09:29

  Remélem hekkel majd valaki rá Androidot :)

 3. asd

  2012. június 20. szerda at 11:54

  Biztos vagyok benne, hogy eladásokban nem fogja nagyon megszorongatni az iPad-et, ez van, ha Apple-b*zi világban élünk (bocs, ezt nem lehet szebben mondani), de az biztos, hogy nagyon atom cucc lesz, a dizájn 10/10, az oprendszer ha nem is 10/10, de a Win8 tabletre nagyon jó cucc, egyetlen tablet, ami után értem egyesek miért vesznek tabletet, még ha ki sem tudják használni.

 4. 2ma

  2012. június 20. szerda at 15:41

  Nekem két legnagyobb kérdés az akkuidő, a másik pedig,hogy ha kikeverünk a metro felület alól a 7 colos képernyőn, mennyire lehet majd kézzel nyomulni a kis gombokkal. Microsoftnál volt már ilyen a winpho-s telóknál asszem 6-ostól, hogy volt egy kézzel szépen kezelhető rész, de ha onnan letévedtél akkor bizony nagyon kellett igyekezni,hogy eltaláld amit szeretnél. Amúgy nekem is nagyon tetszik, viszont szerintem a full win8-as változat nem az ájpedet célozza, hiszen sokkal többet tud, inkább az ultrabook-okat. Elvileg az árat is valahova oda akarják belőni.

 5. Gergő

  2012. június 21. csütörtök at 17:36

  Elsőnek ennyit:
  http://9gag.com/gag/4543738 :)
  Másodjára pedig: Nem hiszem, hogy valaha megfogja szorongatni az iPad-et. Ezzel nem fikázni szeretném a Microsoft tabletjét, mert dizájnban valóban jó lett, de szerintem nem közelíti meg az iPad-et. Sokkal letisztultabb. Mielőtt valaki belém kötne, hogy láttam- e már valaha iPad-et közelről azok számára: Igen, láttam. Itt van mellettem a smart-coverben. Arról már ne is beszéljünk, hogy a büdös életbe nem fogja megközelíteni az iPad eladási statisztikáját. A win-nel nincs bajom. Windows-os a telefonom is, és maximálisan megvagyok elégedve vele. :)
  iPad 4eva!

  • BNDKPNTR

   2012. augusztus 19. vasárnap at 18:17

   És láttál-e már valaha Surfacet közelről?
   A Windows 8-cal milliószor jobban kihasználható eszköz lesz, mint az iPad. Szerintem ha csinálnak neki egy erős reklámot, akkor lehet iPad-szorongató.