Odaver-e a Surface az iPad-nek?

By  | 

Már egy ideje olvasom a 600+ oldalas Steve Jobs életrajzi könyvet és milyen véletlen egybeesés, hogy épp tegnap este fejeztem be a 16. fejezetet mely 1984-85-ben játszódik és Gates és Jobs első találkozásáról, közös bizniszéről szól. Melyet végül egy Jobstól idézet mondattal zár a szerző: „A Microsofttal csak egyetlenegy baj van. Nincs ízlésük. Egyáltalán nincs. Nem kicsi dolgokban, hanem egyáltalán nincs.”

Mindezt persze nem lehet elmondani az első képek és specifikációk alapján megismert táblagépről, mely gyönyörűre sikerült. A Microsoft eddig jórészt megmaradt szoftveróriásnak, de azért az évek során többször továbblépet annál, mintsem, hogy beérje egy MS egér vagy billentyűzet piacra dobásával. A három legnagyobb hardveres projektjük a Zune (az iPod ellen indult, de elbukott), az Xbox 360 + Kinect (hatalmas siker és méltó vetélytársa a PS-nek ) illetve a mostani tabletekkel azonos néven futó érintőképernyős interaktív asztal a Surface, melyet 2007-ben mutattak be és nekünk is volt szerencsénk megtapizni a CES-en.

Úgy néz ki Steve Ballmer is felismerte azt, amit Steve Jobs 30 évvel ezelőtt, hogy úgy tudják az oprendszerükből a legtöbbet kihozni, a legteljesebb felhasználói élményt kínálni és a legnagyobbat kaszálni a piacon, hogyha elkészítik hozzá a saját célhardverüket, így a Microsoft két saját tabletet is bemutatott: Surface és Surface Pro.

Közös a 10,6”-os méret, a csinos magnézium ház és az Apple Smart Coverre hajazó mágneses védőtok, azonban ez utóbbi alapból egy teljes értékű billentyűzetet is tartalmaz! Igen, bloggerként nekem ez hiányzik leginkább az iPadból, sokkal többet gépelek, mint amennyit a képernyőt érintgetve olvasgatok, lapozgatok.

Nézzük a két modell részletes összehasonlítását, spec, amit eddig tudni:

Surface Surface Pro
OS: Windows RT Windoes 8 Pro
Proci: Tegra 3 Ivy Bridge Core i5
Tömeg: 676 g 903 g
Vékonyság: 9,3 mm 13,5 mm
Kijelző: 10.6” ClearType HD Display
(Gorilla Glass)
10.6” ClearType HD Display
(Gorilla Glass)
Felbontás: 1280 x 720p 1920 x 1080p
Aksi: 31,5 Wh 42 Wh
Ki/bemenet: microSD, USB 2.0, Micro HD Video, 2×2 MIMO microSDXC, USB 3.0, Mini DisplayPort Video, 2×2 MIMO
Type cover billentyűzet igen! igen!
HD webcam? elől + hátul elől + hátul
Egyéb: Office 15 apps Stylus
SSD: 32 Gb, 64 GB 64 GB, 128 GB
Wi-Fi? igen! igen!
3G: ? ?
ház: Vapor Mg magnézium Vapor Mg magnézium
gyorsulásmérő? igen! igen!

A két legfontosabb paraméterről a várható érkezésről és az árcetlikről egyelőre nincs sok infó, csak találgatások. A kisebbik modell már ősszel piacra kerülhet, míg a Surface Pro legkorábban karácsonykor, de sokkal valószínűbb, hogy még a 2013-as januéri CES-en is csak prototípusokat fognak mutogatni és még nem kerül sorozatgyártásba.

A szakértők a Surface Pro árcetlijét ezer dollár alá $800-900 közötti zónába várják, így nagyjából annyiba fog kerülhet majd, mint egy iPad. Nagyon ígéretes cucc, várjuk a folytatást! Promó videó a tovább után! Első 24 órában 1,6 millió megtekintés:

7 hozzászólás