iPad Pro: 12,9”-os deszka 5,6 MPixeles retina kijelzővel

By  | 

2012-ben a negyedik generációs normálméretű 9,7”-os iPad-dal egyidőben az Apple egy kisebb táblagéppel a 7,9”-os Mini bejelentésével lepte meg a rajongókat, most viszont másik irányba kacsintottak ki: megérkezett az iPad Pro. A tabletmonstrum, a maga 12,9”-os 2732 x 2048 pixel (5,6MP) felbontású kijelzőjével kisebb területen több képpontot kínál, mint a 15”-os MacBook Pro. Pixelsűrűség: 264 ppi. Ezzel a mérettel, kijelzővel és az új procival már a laptopok territóriumát kóstolgatja, főleg, ha beújítunk hozzá, egy teljes értékű billentyűzetet is a Smart Keyboard formájában.

ipad_pro_02

A jelentősen megnövekedett kijelzőméret ellenére a vastagság mindössze 6,9 mm, ami alig több mint az iPad Air 2 6,1 mm-es adatánál. Könnyebb persze nem lett, a méretével nagyjából arányosan nőtt a súlya: 713 gramm a WiFis és mindössze 1 dekával mérleggel többel a WiFi+ 3G verzió (723 g). Cserébe masszív, erős alumínium unibody házat kapott.

ipad_pro_06

A motorháztető alatt az új A9x proci ketyeg, ami körülbelül 1,8x gyorsabb az előd A8X-nél. Állítólag laptop / desktop teljesítményélmény.

ipad_pro_cpu-teljesitmeny

A 8 megapixeles iSight kamera F2,4-es öt lencsetagból álló objektívvel érkezik és 43 megapixeles panorámát tud lőni. A full HD mellett 120 fps slow-motion és time lapse videót is rögzíthetünk. A FaceTime HD kamera 1,2 megapixeles és F2,2-es obit kapott.

ipad_pro_05

Kisebb újdonság audivonalon is: az iPad Pro kettő helyett 4 db hanszórót kapott, 1-1 a tablet mind a négy sarkában. Tartsuk akár függőlegesen, akár vízszintesen, mindig a két felső hangszóró sugározza majd magas hangokat, míg a két alsó a közép/mélyeket.

ipad_pro_hangszoro

A hivatalos adatok szerint a WiFi-s modell aksija 10 órát, míg a WiFi+3G modell aksija 9 órát bírja.

ipad_pro_smart-keyboad-billentyuzet2

Két fontos kiegészítőről kell említést tennünk: az egyik a Smart Keyboard, a másik Steve Jobs rémálma az Apple Pencil. A Smart Keyboard egy borítóként, smart coverként szolgáló kiegészítő, amit kihajtogatva egy teljes méretű billentyűzetet kapunk és egyúttal támasztékként, állványként is szolgál.

ipad_pro_smart-keyboad-billentyuzet3

Az Apple Pencil, a varázsceruza, pedig egy stylus, igen Apple Stylus, sohasem gondoltuk volna. Funkcióját tekintve nem csak arra lesz jó, hogy ikonokra kattintsunk vele, mert az ujjunkkal is megtehetnénk, hanem ezzel mennek neki a digitális rajzoló táblák piacának (pl. Wacom). Ultraprecíz, nyomásérzékeny, számít a dőlésszög, akárcsak egy igazi ceruza vagy ecset esetében. A hozzáértők a demoban nagyon profi dolgokat skiccelnek, jó lesz ez! További képek a galériában.

apple-pencil-ceruza-3

apple-pencil-ceruza

Nézzük az árcetlit. A tengerentúlon az 32GB-s Wifis iPad Pro ára $799 lesz, a 128 GB-os $949, míg a 128 GB-s WiFi+3G modellért $1079-t kérnek majd. A Smart Keyboard $170, míg az Apple Pencil $100 lesz. Az aktuális USD/HUF árfolyamon átszámolt árakhoz 17-18%-ot érdemes hozzáadni, nagyjából ennyivel kerülnek többe idehaza az azonos iPad modellek, mind az USA-ban. Az iPad Pro még bőven karácsony előtt novembertől lesz elérhető.