Az Android hamarosan már az aszfaltot koptatja

By  | 

A smart TV-knél egyre csak éleződik a konkurenciaharc, addig az autók esetében jó eséllyel a Google lesz az egyik domináns szereplő, már ami az okosautós innovációkat illeti.

Android_03

A keresőóriás bejelentette, hogy az Audi, a General Motors, a Honda és a Hyundai, valamint hardveroldalról a chipgyártó NVIDIA részvételével megalakítja az Open Automotive Alliance (OAA) iparági szövetséget, ami azt a célt szolgálja, hogy az Android platform innovatív megoldásait minél szélesebb körben alkalmazzák a gyártók a jövőbeli modelljeikben.

Android_02

A platform természetesen nyílt lesz és ösztönzi a gyártókat az Androidra épülő rendszerek kifejlesztésére, különböző interfészek kialakítására, valamint személyre (értsd autókra) szabható alkalmazások implementálására, a végeredmény valószínűleg a mobilos és tabletes operációs rendszer mellett egy komplett autós szoftverkörnyezet felállítása lesz.

android-05

Több konkrétumot egyelőre nem közöltek, de az Android-eszközökről történő szinkronizálástól kezdve (alkalmazások, zenék, térképek stb.), az intelligens biztonsági funkciókon át a szabványos kiegészítőkig rengeteg pozitív hozadéka lehet az együttműködésnek, mindenesetre az openautoalliance.net oldalon lehet majd a későbbiekben figyelemmel követni az egyes fejlesztéseket.

Érdekesség, hogy az Apple még 2013 nyarán egy fejlesztői konferencián szintén hasonló célokat vázolt fel az iOS autókba integrálásáról, ehhez a GM-en és a Hondán kívül első körben megnyerték a két presztízsmárka a BMW és a Mercedes-Benz támogatását is, de egyelőre ennél tovább még nem jutottak.

Kapcsolódó cucc:

3 hozzászólás

 1. MrFelf

  2014. január 9. csütörtök at 14:49

  Az így vicces lesz amikor az autópályán lefagy az android.

 2. Attila

  2014. január 13. hétfő at 17:40

  Nem igen szok lefagyni, de akkor rebootolja majd magát és kész. A kocsim navija is megakad néha, pedig nem a legolcsóbb kategória. Ennek az Android alapú, egyen autós platformnak már irtóra itt van az ideje, és nagyon jó lesz! Frissítem rajta ingyen az ingyenes navit, dugóban netezek, filmezek, a naptáramba jegyzetelek, személyre szabom a kocsi extráinak működését akár, elemezgetem az elmúlt 10 000 km telemetrikus adatait, kiértékelem, milyen forgalmi szituációkban fogyaszt az autóm a legtöbbet, legkevesebbet, böngészek a kocsimra szabott app-ok között, új műszerfal layout-ot telepítek turbónyomásmérővel, stb stb stb. Milliárd lehetőség, és véleményem szerint már most el van késve vele az autóipar. Egy autónak tudnia kell azt a személyre-szabhatóságot, amit ma egy PC vagy egy tablet tud, pont. Nincs rá igény? Meg kell nézni, mennyit fognak emiatt azokból a modellekből vinni, amikbe megjelenik végre… Ez sajnos a közeli jövő, pedig a jelennek kéne lennie…

 3. Pi

  2014. február 7. péntek at 17:15

  És gondolom egy karambol a Facebookon automatikusan megosztja majd az autó, hogy a vezető sikeresen összetörte, így az ismerősök lelkesen like-olhatják.