Az Android hamarosan már az aszfaltot koptatja

By  | 

A smart TV-knél egyre csak éleződik a konkurenciaharc, addig az autók esetében jó eséllyel a Google lesz az egyik domináns szereplő, már ami az okosautós innovációkat illeti.

Android_03

A keresőóriás bejelentette, hogy az Audi, a General Motors, a Honda és a Hyundai, valamint hardveroldalról a chipgyártó NVIDIA részvételével megalakítja az Open Automotive Alliance (OAA) iparági szövetséget, ami azt a célt szolgálja, hogy az Android platform innovatív megoldásait minél szélesebb körben alkalmazzák a gyártók a jövőbeli modelljeikben.

Android_02

A platform természetesen nyílt lesz és ösztönzi a gyártókat az Androidra épülő rendszerek kifejlesztésére, különböző interfészek kialakítására, valamint személyre (értsd autókra) szabható alkalmazások implementálására, a végeredmény valószínűleg a mobilos és tabletes operációs rendszer mellett egy komplett autós szoftverkörnyezet felállítása lesz.

android-05

Több konkrétumot egyelőre nem közöltek, de az Android-eszközökről történő szinkronizálástól kezdve (alkalmazások, zenék, térképek stb.), az intelligens biztonsági funkciókon át a szabványos kiegészítőkig rengeteg pozitív hozadéka lehet az együttműködésnek, mindenesetre az openautoalliance.net oldalon lehet majd a későbbiekben figyelemmel követni az egyes fejlesztéseket.

Érdekesség, hogy az Apple még 2013 nyarán egy fejlesztői konferencián szintén hasonló célokat vázolt fel az iOS autókba integrálásáról, ehhez a GM-en és a Hondán kívül első körben megnyerték a két presztízsmárka a BMW és a Mercedes-Benz támogatását is, de egyelőre ennél tovább még nem jutottak.

Kapcsolódó cucc:

3 hozzászólás