Az idők végezetéig atompontos marad az atomóra

By  | 

Az atomórák esetében alighanem új világrekordot sikerült felállítaniuk a Colorado-i Egyetem és a NIST szabványügyi hivatal kutatóinak, hiszen a JILA laborban összerakott időmérő szerkezetük ha minden igaz, közel 5 milliárd évig a lehető legpontosabb időt mutatja majd egy másodpercen belüli eltéréssel, vagyis elméletben legalábbis, ha már a Föld keletkezésekor elindult volna egy hasonló ketyere, mától számítva még 500 millió évig nem mutatna szinte semmi eltérést a valós időhöz képest. Hasonló megfontolások alapján egészen addig működne megbízhatóan a kronométer, amíg a Nap üzemanyaga el nem fogy és vörös óriássá nem fúvódik fel, szóval egész biztosan nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg idő előtt újra kelljen kalibrálni.

atomic_clock01

Az extrém pontos atomóra a korábbi rekorddöntő mérőeszközökkel ellentétben nem céziumatomokkal, hanem stronciummal operál, vagyis ilyen értelemben nem számít nemzetközileg sztenderd megoldásnak, ám a stronciumatomok oszcillálása által keltett frekvencia nagyságrendekkel precízebb mérést eredményez, stabilitásban és pontosságban pedig közel 50%-ot ráver a céziumos elődökre.

atomic_clock02

A JILA tudósai a kísérletek során intenzív lézeres fényben mérték meg a stroncium rezgésszámát 100 egymásra pakolt stronciumatomos optikai rácson keresztül, ekkor a vörös lézerrel meglőtt atomok hozzávetőleg 430 trillió rezgést produkáltak másodpercenként, amibe még belegondolni is durva. A NIST és JILA égisze alatt  projekt vezetője, Jun Ye a következő 5-10 évben további áttörésekre számít, csak utána győzzék bebizonyítani, hogy tényleg atompontosak lesznek az idők végezetéig.

Atomóra még: