276 méter az új légdeszka rekord

By  | 

Már nincs olyan messze 2015. október 21., így ha nem akarunk csalódást okozni az 1985-ből a jelenbe időutazó Vissza a jövőbe szereplőinek, akkor a mérnököknek össze kell kapni magukat, mert már csak 5 hónapunk van, ahhoz, hogy mindenki légdeszkával száguldozzon.

legdeszka3

A Tel-Avivi egyetem fiatal kutatói már 2011-ben is jól haladtak a kvantum lebegtetéssel (igaz azóta nem hallottunk róluk), tavaly pedig a kaliforniai Arx Pax startup-vállalat fejlesztői mutatták be az eddigi legígéretesebb megoldást a 2,5 milliós elektromágneses légdeszkát.

Tegnap pedig a kanadai Catalin Alexandru Duru egy Guinness rekordkísérlet keretében a Quebec melletti Quareau tavon több mint ötszörösen megdöntötte az eddigi légdeszkával megtett távolsági rekordot. A korábbi 50 méteres távval szemben, most 276 métert lebegett előre 5 méter magasságban a vízfelület felett.

legdeszka1

Mivel a felhajtóerőt nem vízsugár, hanem levegő biztosítja, így szárazföld felett is repülhetett volna, amivel lényegesen látványosabb produkciót mutathatott volna be, de ezt biztonsági okokból nem vállalta. A végén a hirtelen landolást elnézve jól tette.

Ami viszont a legkevésbé sem professzionális az maga a videó minősége. Hihetetlen, hogy a Guinness-nek nincs egy normális HD kamerája és egy ilyen rekordkísérletet nem képesek elfogadható minőségben rögzíteni: