Atomóra lánc nélkül – CSAC

By  | 

Egy atomóráról valószínűleg a többségnek egy behemót, hétköznapi ember számára megfizethetetlen, csak jól pénzelt kutatóintézetek számára elérhető szerkezet ugrik be elsőre. És ez eddig valóban így volt, mígnem egy csapat szaki a közelmúltban ki nem fejlesztette az első kereskedelmi forgalomban is elérhető chip méretű atomórát (Chip Scale Atomic Clock – CSAC), mely méretét tekintve körülbelül százada az eddigi legkisebbnek, így valóban jelentős a fejlődés.

Ahogy egy atomórától elvárható meglehetősen pontos. Naponta legfeljebb egy milliomod másodpercet hibázik, azaz kb. 3000 évenként kell rajta állítani egy másodpercet. Mérete körülbelül mint egy gyufásskatulyáé, 35 g, 16 cm3 és mindössze 115mW energiát fogyaszt, azaz 2 db AA elemről működtethető. Ezzel szemben az eddigi hordozhatónak mondott atomóráknak is legalább egy autó aksira volt szüksége az üzemeléshez.

Az CSAC atomóra akármilyen furcsa, de nem mutatja az időt, így akármennyire sikerült összezsugorítani nem mostanában várható az öltönyhöz csuklóra pattintható dizájnos verzió. Nem mutatja, hogy éppen hány óra van, sokkal inkább arra használják, hogy két földrajzilag távol lévő felhasználó tökéletes szinkronban legyen. Például bányászok, búvárok ahol GPS jel nem fogható, vagy tűzszerészek akik szándékosan blokkolják a környező jeleket.

Természetesen eddig is lehetett kisméretű, olcsónak mondható „atomórákat” beszerezni, de azok csupán egy távoli atomóráról érkező szignált jelenítenek meg. Ha az igazira vágyunk, akkor $1,500-ért (275 000,- Ft) rendelhető a Symmetricom website-ról, ahol a működésre vonatkozó technikai részleteket is megismerhetjük.

4 hozzászólás

 1. kisfeketemadar

  2011. május 9. hétfő at 18:52

  bocs, hogy offtopik, de évvégi facebook nyereményözön sorsolás mikor lesz?

 2. vizzitor

  2011. május 9. hétfő at 22:47

  @kisfeketemadar: jogos! már 2 hete elterveztük, hogy végre lezárjuk (bár nem is olyan régen jött össze a 12 000) szóval legkésőbb a hétvégén szeretnénk sorsolni!

 3. kisfeketemadar

  2011. május 10. kedd at 18:44

  köszi :)

 4. Des

  2011. május 11. szerda at 17:49

  Nekem az öltönyhöz csuklóra pattinthatós dizájnos verzió kell. A sorsolást én is várom.