Tablet háború – iPad, Galaxy Tab, Playbook, Slate

By  | 

A tablet-ek piaca végre kezd felpezsegni az újabb modellek megjelenésével, érdemes tehát egy gyors körképben összegezni, miben lehet jobb választás az egyik gép a másikkal szemben. Kezdődött ugye azzal, hogy az Apple iPad-je az év elején valósággal berobbant a piacra az új platformmal, ezt követte a Samsung Galaxy Tab, amelyet az idei berlini IFA tech-kiállításon mutattak be, valamint a Blackberry hamarosan megjelenő PlayBook-ja, ami legutóbb szállt be a versenybe. A HP még nem hivatalosan bejelentett Slate tablet-jével is foglalkozunk, de ott csak a kiszivárgott infók alapján említjük a specifikációt.


Méret

A tablet-ek méretét tekintve a PlayBook és a Galaxy Tab közel azonos paraméterekkel bír ( 193 x 130 x 10 mm és 400 g-os súly , illetve 190,09 x 120,45 x 11,98 mm és 380 g-os súly ), talán a vékonyabb kialakítás és a lehetnyivel nagyobb kezelőfelület miatt lehet a PlayBook az első ebben a kategóriában. Egykezes használatra mindkettő kiváló, de szegény iPad-hez egy kéz nem elég. Amúgy is elég vaskos a többihez képest ( 242,8 x 189,7 x 13,4 mm-es ) és míg a wifis verziója 680 grammos, addig a 3G-s már 730 g-ot nyom, sokan ezért nem is két kézben tartják, hanem az ölükben vagy az asztalon. A HP Slate várhatóan az iPad-el megegyező 680 grammos súlyt lövi be, mindezt kisebb képernyővel.


Kijelző

Az iPad kijelzője egyértelműen jobb a többinél, 9,7 inch-es képátmérője és 1024×768-as felbontása megelőzi a többit, a PlayBook és a Galaxy Tab 7 inch-es kijelzőt és 1024 x 600-as pixelsűrűséget tud felmutatni, a Slate pedig ugyanilyen felbontással a 8,9 inch-es kategóriát célozta meg. Mindegyik modell LCD-s képernyővel van ellátva, az iPad-ben viszont a LED-es háttérvilágítás is besegít (nem mintha erős napfénynél ez sokat számítana). Amúgy a HD-s tartalmakat nagyjából mindannyian egyformán élvezhető minőségben jelenítik meg, itt tehát nincs szó nagy különbségekről.


Teljesítmény, kapacitás

A processzorok terén mind a három tabletnél az 1 GHz-es csipeket részesítették előnyben, azonban a PlayBook rögtön kétmagos Cortex A9-el érkezik, és hozzá 1 Gb RAM-al, a Samsung pedig Cortex A8-al, de feleakkora belső memóriával. Az iPad itt gyengébb, a saját fejlesztésű Apple A4-es csip mellé csak 256 Mb-os RAM-ot tettek, ez a többivel szemben kicsit visszafogja teljesítményben. A Slate a hírek szerint lazán betolja a netbook-oknál bevált 1,6 GHz-es Atom processzort, és persze 1 Gb-os RAM-ot is ígérnek hozzá, reméljük így is marad.

Kapacitásban nincs túl nagy változatosság, az iPad kínálja a legszélesebb palettát a 16-32-64 gigás verziókkal, mindezeket wifis és 3G-s változatban is (szóval 6-féle külön modell). A Galaxy Tab 16 és 32 gigás változattal jön (ami SD-kártyával is bővíthető), a PlayBook szintén 16 és 32 Gb-al érkezik (bár ezt még nem erősítették meg hivatalosan), a HP pedig a változatosság kedvéért 32 és 64 Gb-ot álmodott a Slate-nek. Az akkumulátor élettartamát tekintve szintén az Apple gépe mondható a legjobbnak 10 órás üzemidővel, a Tab 7 órás teljesítményt ígér, a PlayBooknál pedig egyelőre nem közölték ez az „apró” részletet. A HP itt nem váltja meg a világot, mindössze 5 órás működést garantálnak a modellüknél.


Operációs rendszer

Itt három (sőt a Slate-el együtt négy) oprendszer versenyez egymással, így nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Az Apple itt biztosra ment, az iPhone-hoz fejlesztett iOS-t használja az iPad-en is, legújabban a 3.2-es verzióval és természetesen a többszázezernyi app-ot kínáló App Store-ral, de novemberben már jön a 4.2-es hozzá, ami multitask funkcióval és egyéb javításokkal igyekszik tovább turbózni a gépet. Sokan a legnagyobb negatívumnak a Flash hiányát említik az Apple-nél, de ők továbbra is mereven elzárkóznak a (szerintük) instabil platform használatától. A Samsung tablet-jén Android 2.2 fog futni, eleve multitasking-os lehetőségekkel és web-re optimalizáltan Flash 10.1-es és HTML5-ös támogatással (ami persze zabálni fogja az erőforrásokat), és az Android Market app-bolttal. A Blackberry itt egy új OS-t fog bevetni, idén áprilisban vásárolták meg a QNX-es technológiát hozzá, de ígéretük szerint ezáltal sokkal jobb kezelhetőséget és multitask-ot fognak nyújtani, akár osztott képernyősen is. Kár, hogy még nincs kiforrott app-boltjuk, így kezdetben szegényes lesz az alkalmazások köre. Kakukktojás itt a HP, mert ők a Windows Mobile 7-es OS módosított változatát futtatják majd a Slate-en.


Hálózati kapcsolódás

Itt szóródik a mezőny, az iPadnél említettük a wifit és a 3G-t, ezen kívül még Bluetooth 2.1-kompatibilis. A Galaxy Tab wifije kicsit gyengébb (a 802.11a-t nem támogatja), de ezt a Bluetooth 3.0-al igyekszik ellensúlyozni, valamint szintén hozza a 3G-t. A PlayBook esetében pedig csak wifi és Bluetooth 2.1 létezik, viszont a 3G-kapcsolat egy Blackberry telefonon keresztül, tethering segítségével már működik rajta (micsoda termékkapcsolás). Slate-nél nem várható nagy különbség ezekhez képest.

 


Kamera

A Samsung modellében az előlapi kamera felbontása 1,3 megapixeles, hátul pedig 3,2-es, a Blackberry-s tablet még ennél is jobb, elől 3 MP-s, hátul 5 MP-s képet lehet készíteni, sőt a hátsó kamerával HD-videó is felvehető. A HP is két kamerával fog kijönni, viszont ebben a ketgóriában az iPad-ről nem kell sokat írni. Úgy ahogy van, kihagyták a kamerát. Arra ott az iPhone 4, gondolták, ha kamerázni akarsz, vedd meg azt is.


Ár

Elérkeztünk a legérdekfeszítőbb kategóriához, ugyanis a legtöbb felhasználónál ez a legszűkebb keresztmetszet. Az iPad a konfigurációtól függően 500$-tól indul és a legdrágább verziója 830$. A Galaxy Tab ennél valamivel drágább, 1030$ körüli lesz, a Blackberry pedig inkább hallgat a bevezető árról. A HP 550-600$ körül tervezi a Slate-et forgalmazni.


Összegzés

Az iPad a többi modellel szemben jelentős előnyt élvez, a leghamarabb jelent meg, a legnagyobb képernyővel, a legversenyképesebb árakat kínálja, és persze a legtöbbet adták el belőle. A többi márkánál az lehet a vonzóerő, hogy az Apple-nél nyíltabb rendszereket adnak a tablet-hez, és kisebb méretük miatt jobban kezelhetők. A kamerák, a Flash-támogatás és a nagyobb memóriák szintén a nagy ellenfél hiányosságait igyekeznek ellensúlyozni. A BlackBerry PlayBook talán a legígéretesebb modell eddig, de egyértelmű győztes még nincs, csak a felhasználók, akik végre nem csak szegényes választékból tudnak már választani.