Iridium GO! hotspot – Wi-Fi a semmi közepén

By  | 

Már régóta léteznek műholdas telefonok és modemek, melyek segítségével kapcsolatot teremthetünk másokkal, akár a világ végéről is. Viszont a legtöbb ilyen eszköz csak egy valamire használható, vagy túl nagy és nehéz, ami a hordozhatóság rovására megy. Azonban itt az Irirdium GO! hotspot, mely elfér az ember tenyerében, nem nehezebb egy babkonzervnél (kb. 30 dkg) és mégis képes Wi-Fi-t csiholni távoli hegységek csúcsain, vagy egy kihalt sivatag közepén. Félteni sem kell túlságosan, mivel a gumiborítású szerkezet víz- és portűrő képessége eléri IP65-ös szintet, valamint rendelkezik a MIL-STD 810F katonai szabvánnyal is.

iridium-go-satellite-wifi-hotspot

A hotspot a műholdról érkező jelet Wi-Fi-n küldi tovább a használni kívánt telefonhoz vagy tablethez, melyekből egyidejűleg ötöt tud kiszolgálni. A jel hatótávolsága kb. 30 méter, így az eszköz a legjobb vétel érdekében kint maradhat a szabad ég alatt, miközben a felhasználó fedezékbe vonulhat az időjárás viszontagságai elől.

IridiumGO_ProductPageBanner

Az eszköz használatához szükség van a cég saját fejlesztésű alkalmazásaira is, mivel a rendszer ezen keresztül tud kapcsolatot létesíteni Android-ot vagy iOS-t futtató eszközökkel. Sajnos ez a hotspot egyik nagy hátránya, hiszen az Iridium GO! alkalmazással tudunk csak hívást indítani, üzenetet vagy SOS vészjelzést küldeni. Az Iridium Mail & Web applikációval pedig, ahogy elnevezése is mutatja, levelezni és böngészni lehet. Azonban a kiadott fejlesztői csomagnak köszönhetően, a hotspothoz újabb szoftverek lesznek elérhetőek a jövőben.

iridium-go-satellite-wifi-hotspot-osszehasonlitas

Az Iridium GO! pontos ára még nem körvonalazódott, de valahol 800 dollár (180.000 Forint) alá lesz belőve. Piacra kerülése legkorábban 2014 első felében várható, így még bőven lesz idő beszerezni a nagy nyári vakációkhoz, túrákhoz.

2 hozzászólás

 1. goyoka

  2014. február 11. kedd at 01:00

  Nekem elsődlegesen az jutott eszembe, hogy oké, műhold, de mennyiért? Pluszba fizetni kell ezért vagy a cég a cucc mellé ad örök hozzáférést valami műholdas nethez, amit ő szolgáltat? Milyen sávszélt kezel? Sok a nyitott kérdés még…

 2. indiematic

  2014. február 11. kedd at 01:36

  Kedves goyoka!

  Utána néztem a dolgoknak. Sajnos a sávszélesség nem valami nagy, maximum 2.8 Kbps, mint anno a betárcsázós netnek. Valamint a készülék árán felül lesz havidíj is, mely 35-130 dollár között várható, attól függően mekkora adatforgalmú csomagra fizet elő a felhasználó.