ZScape 3D holografikus térképek, makettek

By  | 

A Zebra Imaging egy relatív régi technológiára támaszkodva holografikus térkép megoldást mutatott be. A 3D TV-kel ellentétben a térképek, makettek megtekintése nem igényel szemüveget, csupán halogén vagy LED lámpa általi megvilágítást.

 

A térképek egy speciális nyomtatóval készülnek, felületük pedig akár 4 réteg információt is tartalmazhat, így rendkívül látványos és meggyőző anyagokat tehetünk le dubai-i megbízónk asztalára. Például a ha kicsit megdöntjük vagy egy negyeddel elforgatjuk a virtuális makettet szemléletesen prezentálhatjuk a városnegyed előtte / utána fázisait, alternatív terveket vagy megbillentve láthatóvá válhatnak a föld felszíne alatt futó metróvonalak. Mindezt 3D-ben, körbejárhatóan, megfelelő részletgazdagsággal, speckó szemüveg nélkül. A térképek egyszerűen szállíthatóak, akárcsak egy hagyományos tervrajz egy védő hengerbe feltekerhetőek.

 

Ami a célközönséget, felhasználási célt illeti egyelőre az amerikai hadsereg kiváltsága, akik eddig közel 8000 térképet rendeltek a nem éppen olcsó mulatságból. A kisebb 30×20 cm-es print $1500 (315 000,- Ft), míg a nagyobb 90×60 cm-es holografikus nyomat darabja $3500-ba fáj (735 000,- Ft), mint egy befutottabb festő műve, igaz egy komplex fizikai makett sem jön ki kevesebből, illetve ez egy kisebb ingatlan projekt esetében sem tétel. A fekete-fehér verzió egyébként már $700-tól (150 000,- Ft) elérhető. Ha nagyobb makettre lenne szükségünk az egyes printek összeilleszthetőek. De vajon mennyibe kerülhet maga a nyomtató?
Forrásfájlként, bemenetként a legtöbb 3D illetve CAD formátumot fogadni tudja (pl. .obj, AVEVA Review, 3ds Max, Maya, Google SketchUp exportok, .dwg,. xyz, .las, .pts stb.)

Persze a szép új jövő majd a holografikus kijelzők megjelenésével jön el (prototípusokat már láttunk is pl. a Sony-tól) ahol nem kell kinyomtatni a terveket, hanem 3D animációként berepülhetjük az épülő városnegyedet, real time módosíthatunk vagy simán ráereszthetünk egy Google Earth-töt.

Zscape videók a tovább után!