Hangfalak a villanykörte helyére – ha ezt Edison látná…

By  | 

Remek dolog a multiroom audio, meg a vezeték nélküli hangfal, csak drága, gyíkul szól és hiába vezetéknélküli áramra mégiscsak rá kell dugni. A hangminőségen nem, de a másik két bajunkon segít a Klipsch lightspeaker megoldása, ami nem azért light, mert kevés benne a zsír.

Gyakorlatilag villanykörte, vagyis hagyományos izzó foglalatba csavarható vezetéknélküli hangfalakról van szó, melyek LED fényforrást is tartalmaznak, így az eredeti, világítással járó funkciót is remekül ellátják, ráadásul olcsóbban. Egy év alatt megtérül hirdeti a gyártó. 

A szetthez alapból 2 hangszóró egy távirányító és egy vezetéknélküli jelátadó tartozik. Ez utóbbi számomra viszont elég nagy csalódás. Először olvasva a sajtóközleményt biztos voltam benne, hogy az audio nem köztudottan nem a minőségi átvitelről híres 2,4GHz-es rádiófrekvencián kerül továbbításra, hanem a lakás elektromos hálózatán, ha már egyszer a villanykörte helyére csavargatjuk. Pedig a technológia régóta létezik. 4-5 éve már LAN-t építhettünk és audiot streamelhettünk a konnektroból, tavaly pedig már HD filmek továbbítására is alkalmassá tették. Így lenne pedig teljes a villanykörte-hangfalas kép, és a hangminőségre sem lehetne panasz.

Persze ez nem azt jelenti, hogy gázul szól, csupán nem ér a házimozink nyomába, amire viszont tökéletes az az abszolut vezetékek nélküli multiroom audio. Ugyanazt a zenét hallgathatjuk a konyhában, szobában, fürdőben, wc-ben, amerra csak járunk. Csak ne lepődjünk meg, ha este hazaérve megfeledkezünk magunkról és a villanyt felkattintva a frászt hozza ránk valamelyik derült égből villámcsapásként felüvöltő aktuális sláger.

Az két hangfalas alapszett ára $599 (112 900,- Ft), míg darabonként $259-okért (49 500,- Ft) további, összesen 8 hangfalat csatlakoztathatunk a rendszerhez. A cucc egyébként CES2010 innovation díjat nyert. Videó a tovább után!