64:9-es szuperszélesvásznú panorámakamera

By  | 

16:9? aha… 21:9? abból is három kell. A Panasonic a ma Sydneyben megnyitott Integrate 2013 szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatta szuperszélesvásznú kamerarendszerét. A megoldás nem egy darab nagylátószögű kamerát használ, hanem négy darab Panasonic AW-HE120 kamerát integrál egy egységes 160 fokos panorámát átfogó rendszerbe. Ezzel egy teljes focipályát képes átfogni, úgy hogy minden egyes játékos tisztán kivehető, képváltás nélkül látszik a labda elrúgása és érkezése is, mindezt a négy kamera összehangolt munkájának köszönhetően szinte torzításmentesen, azaz nem görbül a pálya, az egyenesek egyenesek maradnak, legalábbis amennyire egy hagyományos TV közvetítésen azok maradnak.

panasonicultra-widecamerasystem-0

A 40 kg-os rendszerbe épített számítógép-vezérelt kamerák, vizuális jelek segítségével automatikusan úsztatják a képet, dőlnek, fordulnak, zoomolnak, követik a történéseket, miközben egy szoftver valós-időben hibátlanul egységesíti a történéseket egy 5120*720p felbontású panorámavideóba.

original

A videó korrekt visszanézéséhez 4 db egymás mellé állított hagyományos 16:9 HD TV-re vagy 3 db szintén egymás mellé állított Philips Cinema 21:9 TV-re vagy LG EA93-as monitorra lesz szükségünk.

ultrawide

A technológiát egyelőre nem tervezik bevezeti a háztartásokba, nappalinkba, a panoráma videorendszer kifejezetten sportesemények rögzítésére készült, az árcetljét is ehhez mérték: szoftverrel együtt $100.000-os, azaz 22 millió Ft-os nagyságrend, de így is nagyon versenyképes, hiszen kevesebb, mint felébe kerül a jelenleg legolcsóbb stadionokba telepíthető kamerarendszernek.