Zoknipároztató scanner és alkalmazás

By  | 

A zoknik egyik jól ismert rossz tulajdonsága, hogy előszeretettel hagyják egy párjukat egy-egy nagymosás alkalmával. Nem tudni, hogy már a szennyeskosárig sem érnek el, vagy csak a mosógépbe nem szállnak be, vagy a forgódob darálja le őket, esetleg a szárítókötélről pattannak meg, de tény, hogy mosásonként legalább egy zokninak lába kél.

A svájci Blacksocks alapító, ügyvezetője Samy Liechti úgy érzi megtalálta a megoldást a problémára. Hááát, Samy valószínűleg kicsit sokat aludt és túlgondolta a dolgot, a javaslat ugyanis totális technológiai overkill. Az intelligens vagy okos zoknikba RFID chip kerül egy gomb formájában, mely minden információt tárol, rögzít és megőriz a zoknival a kapcsolatban. Az RFID tag tárolja, hogy mikor vettük, hányszor mostuk, milyen színű, árnyalatú, jobbos vagy balos, sőt a párjának az azonosítóját is vágja.

Természetesen zokniválogató iOS alkalmazást is fejlesztett a cég, azonban hiába az app, meg az iPhone, ha a csúcsmobil 5-ös verziója sem NFC képes. Így a Blacksocks tovább bonyolítja a folyamatot azzal, hogy egy iPhone-hoz köthető zokni, vagyis RFID szkennere is szükségünk lesz. Ha minden rendelkezésünkre áll, a folyamat már rém egyszerű: mosás után végigcsippantjuk a zoknikat az alkalmazás pedig jelzi, ha párra akadt. Ha pedig mégis elkavarnánk egy zoknit, akkor egy-egy magányos darabot is összerendelhetünk. Sőt ha nem a Blacksocks-tól vásárolt okoszoknik van, akkor a mobil alkalmazás segítségével bemérhetjük a meglévő zoknik színeit és összerendelhetjük az árnyalatban legközelebb állókat.

A Smart Zoknik nem jönnek olcsón: egy 10-es pakk  + az iOS app + a scanner kezdőcsomag $189-ba (41.500 Ft) fáj. Az elveszett félzokni igazi first world problem, Samy megoldására pedig valószínűleg még a legkemémyvonalasabb hipsterek sem lesznek vevők. Az Okos Zoknik jó eséllyel bekerülhetnek az évszázad leghaszontalanabb innovációi közé, akár még a DVD visszatekerőt is megszorongathatja. Videó a tovább után!

4 hozzászólás

 1. asd

  2012. október 1. hétfő at 00:18

  Még ha milliárdos lennék se dobnék ki ilyenre pénzt, inkább veszek 40 ezerért zoknit, és ha elveszik egy pár darab akkor is még van egy pár tartalék.

 2. Sárkány

  2012. október 1. hétfő at 02:36

  össze kell csipeszelni a zoknikat és bedobni a mosógépbe és kész :D

  Kár, hogy nem egy kezdőről van szó, szívesen megnéztem volna őt a Shark Tankban :))

 3. Markusz

  2012. október 1. hétfő at 10:10

  Véletlenül nincs április elseje? :D:D röhej

 4. dx

  2012. október 4. csütörtök at 21:12

  fel sem merült az android app? azok közül jónéhányban van nfc :)