2030, Kína elfoglalja a Holdat: jóslatok 2150-ig

By  | 

Most, hogy érdeklődés hiányában elmaradt a világvége érdemes elgondolkodni azon, hogy mi vár ránk idén, mire számíthatunk, mi vár a Földre, az emberiségre, hogyan alakul az életünk 10, 50 vagy akár 150 éves távlatban. A BBC Future számos vezető hírügynökség cikkeit, interjúit áttanulmányozva, kutatóközpontok jelentéseit számba véve, tudósok, szakértők, nagy gondolkodók nyilatkozatait figyelembevéve elkészíttetett egy remek infógrafikát, melyen a Ladbrokers fogadóiroda segítségével az oddsokat , azaz a bekövetkezésük esélyeit is feltűntették.

Öt nagy területet érintettek:  számítástechnika és robotika, politika és gazdaság, tudomány és természet, társadalom, technológia. Az adott témakörbe tartozó előrejelzést különböző színekkel jelölték. Az infógrafikán felülről lefelé halad az idővonal 2150 irányába, míg balról jobbra az esélyek csökkenek, azaz bal oldalt találhatóak azok az előrejelzések, melyek megvalósulására a legnagyobb sanszot adták a szakértők.
Az infografikán valóban találhatóak izgalmas, de mégis reálisnak tűnő előrejelzések, míg egyes jóslatok olyan utópisztikusnak tűnnek, mintha a Galaxis Útikalauzt vagy a Hírcsárdát idézgetnék. Lássuk a jóslatot!

A következő 5 év: 2013-2017

A kínai Nagy Tűzfal nagy eséllyel leomlik és a kínaiak szabadon elérhetnek minden információt, a Google találatokat sem cenzúrázzák. A Google felvásárolja a Pinterestet. A Facebookot lenyomja egy vetélytársa. Mindenki megvásárolhatja a saját géntérképét 100 dollárért. Aztán a kevésbé esélyesek: Kína lenyomja az USA-t a tudományos kutatások területén, létrehozzák az első halhatatlan egeret, az emberek mobileszközön keresztül megérinthetik egymást.

2018-2022

A laptopunk nagy eséllyel már szagokat is érzékel. Az Északi-sarkkör teljesen jégmentes, felolvad a nyári hónapokban. Nagyfelbontású bionikus szemeket lehet vásárolni. Az Aral-tó kiszáradt. Fúziós energiával működő erőművet adnak át. Kevésbé esélyes: az emberek többsége olyan készüléket visel, mely minden párbeszédet rögzít.

2022-2037

Elképzelhető, hogy 2030-ra pilóta nélküli utasszállítók repkednek majd. Csernobilt nemzeti parkká alakítják. Kevésbé esélyes: Az agyunk tartalmát feltölthetjük egy számítógépre, lementhetjük DropBox-ba. Az USA elnöke egy harmadik pártból kerül ki. Bangkokot gátakkal kell körbekeríteni a víz miatt.  Kína elfoglalja a Holdat. Az amerikaiak több mint felének valamilyen követő technológia van a bőre alá ültetve. A világon egy közös kormány alakul. Pusztán az agyunk segítségével beléphetünk egy alkalmazásba.

2037-2062

2037-re az autók nagy része automata, önjáró, sofőr nélkül közlekedik a forgalomban. 2050-re a Föld populációja eléri maximumát és innentől kezdve fokozatosan elkezd csökkeni. A tehetős emberek összeállíthatják utóduk génállományát. 10km magas felhőkarcoló épülhet. Kevésbé valószínű: az embernél intelligensebb gépeket állítanak elő. Űrbázist alakítanak ki a Marson. 2060 körül megjelennek az első klónozott emberek.

2062-2150-ig

2090-ben új jégkorszak veheti kezdetét. 2100-ban az USA eltörölhet minden adót. 2110: Megalakul az első cég, amelynek egy mesterséges intelligencia, egy robot a vezetője/tulajdonosa. 2150: az első ember eléri a 150 éves életkort (a most élő tizenévesek közül valaki…)

A teljes, fullos infografika, kattintásra nagyítható, letölthető (1,8MB):