Google szemüveg nem csak Terminátoroknak

By  | 

A Google X titkos földalatti laboratóriumában közel száz különleges jövő-projekten dolgoznak a Google alkalmazottak közül is kiemelkedő zsenik. A Project Glass fedőnév alatt futó kezdeményezés a viselhető, hordható számítógép kifejlesztésére irányul, amit jelenleg egy futurisztikus okosszemüveg testesít meg.

A szemüvegen mi más, mint a Google saját Android oprendszere fut és a mobiltelefonokról ismerős Augmented Reality (kiterjesztett valóság) alkalmazásokhoz hasonlóan különböző extra információs rétegeket vetít viselője elé, miközben hangvezérléssel irányítható. A projektról még februárban szivárgott ki némi infó, pár napja azonban a Google egy rövid posztban és eye-candy videóben is bemutatta a cuccost, amihez szívesen fogadnak mindenféle ötletet és visszajelzést a nagyközönségtől. A szemüveget mindeközben kiviszik a laborból a való világba tesztelni, így a tengerentúlon már nem csak a mindennapos látványnak számító Google Maps autókkal futhatnak össze a járókelők, hanem Star Trek style szemüveget viselő Google alkalmazotakkal is.

A prototípus teljesen rendben van, legalábbis, ami a méreteit, hordhatóságát illeti, főleg azt figyelembe véve, hogy egy mobiltelefon funkcionalitását zsúfolták a minimál keretbe: üzenetküldés, kamera fotózáshoz vagy mozgókép streameléshez, mikrofon, hangvezérlés, GPS, navigáció, aksi.

Az egészet leginkább a demo videó mutatja be: főhősünk kávéfőzés közben a szemüvegen keresztül értesül a napi teendőkről, kinéz az ablakon látja hány fok, milyen idő lesz, kap egy üzenetet a haverjától, hogy találkozzanak,  New York utcáit járva értesül a lerobbant metróról (lehet, hogy Budapesten forgatták?)  majd a szemüveg egy Google Mapsen kivetítve gyorsan megtervezi a legrövidebb gyalogos utat.

Sétálás közben navigációként szolgál. Meglátja egy koncert plakátját, bemondással rögtön jegyet foglal rá, majd becsekkol a könyvesboltba, ahova a találkát megbeszélték reggel. Utána egy fotó egy graffitiről, ami megy fel google+ra. Majd egy gitárpengetős naplementés távszerenád a háztetőről élő first-person (shooter) live streaming közvetítésben. A videó (tovább után) nézettsége 72 óra alatt közelít a 10 millióhoz.

Ha pedig Babak Parviz-on múlik, akkor a Google szemüveg projekt könnyen átalakulhat egy kontaktlencse projektté.  Mr.Parviz a washingtoni egyetem segédprofesszora, szakterülete a bio-nanotechnológia. Legutóbb egy olyan kontaktlencsét pattintott össze, amely kijelzőként funkcionál és pixeleket képes megjeleníteni a júzer szemgolyóján. Ez durva előrelépés ahhoz képest, hogy korábban azt híresztelték, hogy a Google szemüveg, egy az Oakley MP3 lejátszós szemüvegéhez hasonló túlméretezett, nehezen hordható konstrukció lesz.

Persze a projektet rövid idő alatt számos kritika érte, de legalább ennyien vannak a pártolók is, illetve sorra jönnek a pariódák is. Egyrészt már most is állandó információ dömpingben élünk, dőlnek a hírek, emailek, SMS-ek, fotók a TV-ből,  laptopunkról, tabletünkről, mobilunkról. Reggel előbb csekkolunk emailt, mint hogy WC-re mennénk, a WC-n pedig már intenzíven toljuk a Facebookot. A szemüveggel még inkább eggyé vállunk az állandó információfolyammal, egy nyugodt percünk sem, míg a másik oldalt nézve egyszerűbb lesz az élet, nem kell előkapnunk a kameránkat, ha fotózni akarunk, nem kell a telefont keresgélni ha el akarunk küldeni egy SMS-t.

A Google Project Glass amennyire áttörő újdonságnak számít (főleg, hogy nem csak tervezőasztalon létezik, hanem már működő prototípusokat tesztelnek) talán annyira meglepő, hogy a Nokia is bemutatott egy hasonló koncepciót 2,5 évvel ezelőtt, igaz ők csak a YouTube videóig jutottak.

12 hozzászólás

 1. Anonymous

  2012. április 8. vasárnap at 09:51

  Ez azért közveszélyes lehet.. nem?

 2. Anonymous

  2012. április 8. vasárnap at 10:03

  De. De ha elcsap egy auto, legalabb meg egyszeruen kitweetelhetsz egy utolsot (mondjuk a vegrendeletedet).

 3. Anonymous

  2012. április 8. vasárnap at 10:19

  Végre mostmár a BKV-n zavartalanul nézhetek pornót!

 4. Anonymous

  2012. április 8. vasárnap at 10:20

  RE:Anonymous2 – Ha elcsap egy autó jól beperelem a Google-t. :D

 5. Des

  2012. április 8. vasárnap at 12:10

  @#1 & @#2: Most legalább igazi utolsó pillanatokat örökíthetünk meg, mielőtt elcsap a kamion, lezuhan a repülő vagy lefejez a baltásgyilkos :D De amúgy nekem rettentően tetszik ez a „szemüveg”.

 6. vgabriel

  2012. április 8. vasárnap at 16:54

  Kezdetnek jó, de még bőven van hová fejlődni. Pl. ehhez milyen internetes lefedettség kellene már országszerte vagy inkább már globálisan, hogy legyen értelme. És ez csak az egyik dolog ami így hirtelen eszembe jutott. Én a 3D technológiával is így vagyok. Jó kezdet, de ez még nem képvisel értéket számomra. Majd ha lesz hologram, már meghajtom a fejem.

 7. g0m3z

  2012. április 8. vasárnap at 17:46

  Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nekem nagyon tetszik a projekt, de nem tudom közületek hányan dolgoznak mobilan. Nemhogy 3g, normális mobilhálózat nincs az országban. De majd jönnek a kínaiak és lefedik nekünk (huawei, zte):), csak ők később harcászati célokra fogják használni, ugyanis igencsak a kínai hadsereg által szponzorlált cégek.

  A másik, hogy ehhez a másik oldalnak is befogadónak kell lennie. Mikor is kerültek fel a BKK információk a google map-re??? Ismerőseim nagyrésze mai napig az utcakereső.hu-t használja. :D Hány céget találsz meg nálunk google map-en??? Na, ezekre gondolok. Nálunk még sajnos nem annyira elterjedtek ezek a szolgáltatások. Okostelefont is azért vesz az átlagmagyar mert trendi.

 8. casper

  2012. április 8. vasárnap at 17:57

  naagyoon kemény..akármennyi is fog kerülni tuti szerzek. eggyet!!!

 9. XGame88Hun

  2012. április 9. hétfő at 19:39

  Looxcie kamera is nagyon állat volt (www.pto.hu/post/1/2026)
  De ez, felül mull, mindent, hát ha még Apple termék lenne :P és elé tennék a kis „i” betűt (:D) tuti kasza siker lenne!

 10. Vsmp

  2012. április 10. kedd at 18:12

  Mi problémátok van a 3G lefedettséggel? Átlagos magyar polgár vagy a Wi-Fi-vel lefedett udvarában van, ha falun lakik, és egész nap városban, de amúgy is a legtöbb gazdag, akinek erre első körben lesz pénze városban lakik. Csak egy olyan várost mondjatok, ahol nincs 3G.

 11. shg

  2012. április 11. szerda at 16:41

  Looxcie-t megelőzte a go-pro
  sokkal kompaktabb, okosabb masina viszonylag olcsóbban.

 12. béla

  2014. december 14. vasárnap at 21:42

  Budán forgatták és anyádat nézte!