Jönnek az ultra HD tévék, full HD-s okostelefonok és ultragyors tabletek – CES 2013 előzetes

By  | 

[CES2013] Hamarosan kezdetét veszi az év legnagyobb elektronikai szakkiállítása, a CES 2013 Las Vegasban. Idén január 8. és 11. között rendezik meg az expót, és ahogy tavaly és azelőtt is tettük, most is felvázoljuk nagyvonalakban, milyen termékekre, újdonságokra számíthatunk a legnagyobb gyártóktól a tévék, okostelefonok és tabletek frontján.

A tévéket illetően valóságos dömpingre lehet számítani a vegasi show-n, de a korábbi évektől eltérően nem a 3D-n lesz a fő hangsúly, úgy látszik ez a trend kezd lassan lecsengeni. A legújabb sztár az ultra HD felbontás, azaz a 4K-s (3840 × 2160 pixeles), illetve 8K-s (7680 × 4320 pixeles) képernyők, közülük a 4K-s változatból várhatóak komolyabb versenyzők idén.

A Westinghouse kapásból egy 110 inch-es (~280 cm) képátlójú 4K-s LED TV-vel nyit a kiállításon, amitől csak kevéssel marad el a dél-koreai Samsung a maga 85 inch-es (~215 cm-es) ultra HD LED-es verziójával, továbbá az LG is készül két “kisebb”, 55 és 65 colos UHD-s darabbal.

Az LG az OLED-technológiában is rákapcsol, és kihozza az 55EM9700 feddőnevű, csak 10 kilót nyomó és 4 mm vastagsáú 55 colos paneljét, továbbá Google TV-szettek is várhatók tőle a GA6400 és GA7900 szériákkal.

A Samsung is készül még egy nagy dobással egy áttetsző, innovatív TV formájában, továbbá egy teaser-t is bedobtak, így minden bizonnyal valami nagy bejelentés várható.

Az okostelefonok változatlanul slágertermékek lesznek idén is Vegasban, a szakértők közel 700 millió darabos (!) okosmobil-eladást prognosztizálnak 2013-ra, amiből ismét meghatározó rész lesz a Samsungé, ő ugyanis a legújabb Galaxy S4-el fog nagyot szakítani. A full HD-s Super AMOLED-képernyős, 1920×1080 pixeles, 4,99 inch-es telefon bejelentését sokan várják, így nem kizárt, hogy azt pont a CES-re időzítítik.

A HTC sem tétlenkedik, ők a Titan III fedőnevű Windows Phone 8-as telefonnal, illetve a HTC M7-tel próbálnak meg a Galaxy S4 és a szintén a levegőben lógó iPhone 5S elé vágni. A Huawei a W1 és W3-as, szintén WP8 alapú telefonokkal lesznek jelen, az LG az Optimus G2-el próbálkozik a CES-en magára vonni a reflektorfényt, míg a kínai ZTE a Grand S-el igyekszik dobbantani egyet az első kiállítási napon.

A felsoroltakra általánosságban jellemző lesz a 400+ ppi-s pixelsűrűség, amivel már a full HD-felbontás is lazán meglesz, és nem elképzelhetetlen, hogy némelyikükön már a rendkívül strapabíró, harmadik generációs Gorilla Glass fog virítani, a némelyek által vízionált hajlékony kijelzős okosmobilok bejelentését ugyanakkor még nem tarták nagyon valószínűnek, maximum csak szimpla kijelzők formájában, mint amilyen a 5.5 inch-es, 1280 x 720 pixeles hajlítható Samsung Display lesz.


A tabletek körében főleg belső a hardver-kiépítésben várhatóak újdonságok, külsőre a többségük megmarad a 7 és 10 inch átmérőnél, kivéve talán a Samsung 13,3 inch-es QWERTY-tabletjét.

Az Asus, bár a Nexus-tableteket is serényen gyártja, saját típussal is jelentkezik majd, méghozzá az ME172V-es modellel. Processzorokban az Intel igyekszik behozni a lemaradását a nagy rivális AMD-hez képest, az Intel Atom Processzor Z2760-as alacsonyfogyasztású csipet főleg Windows 8-as tabletekhez fogja majd gyártani idén.

Az NVIDIA Tegra 3 chipek utóda is megérkezik a CES-re, a Tegra 4-ben már négy darab Cortex A15 ARM chip fog helyet foglalni, így az átlagos órajel már 1,8 GHz-re, év vége felé pedig egyre inkább 2.0 GHz-re fog felkúszni a különböző mobil eszközökben.
Előljáróban ennyit az újdonságokról, az egyes termékekről pár nap múlva észletesebben beszámolunk, kövessétek ti is velünk a las vegasi show-t!

2 hozzászólás