3D-nyomtatással húznának fel napelemes gombákat a sivatagban

By  | 

Akár egy idegen bolygón megtelepedett gombáknak is tűnhetnek, ám hamarosan ilyen furcsa építmények is ellephetik a földi sivatagokat, amennyiben valósággá válik pár neves kínai designer terve. A Sand Babel projekt keretében kanyargós, napelemekkel teletűzdelt felhőkarcolók népesíthetik be a homoksivatagokat, és bár messziről simán tornádóknak lehet őket nézni, a kecses tornyok fontos kutatások színhelyei lehetnek a jövőben.

第一张展板final-black

Print

A felhőkarcolókat nem hagyományos eszközökkel, hanem 3D-nyomtatásos technológiával húznák fel a körülötte lévő homok felhasználásával, a felső részére egy spirálisan kifeszített, hálós szerkezetű tetőt tennének, ami kondenzációval nyeri majd ki a párát a sivatagi levegőből, míg a rácsos talapzat stabilizálná az egész építményt a folyamatosan mozgó futóhomokon.

第一张展板final-black

A felszínen és a föld alatt multifunkcionális csőhálózat kötné össze az egyes felhőkarcolókat, ami elsősorban a kommunikációt és a közlekedést biztosítaná a mesterséges sivatagi oázisok között.

Print

A toronyban két szellőztetőcső is átfut, hogy folyamatosan hűvösen tartsa a beltereket a 40-50 fokos tűző napon, és bármennyire is valószerűtlennek tűnik a koncepció, lakások és kutatóállomások kapnának helyet a Sand Babel tornyaiban, a tetőn kialakított kilátók pedig akár még turistákat is vonzhatnak.

Print

A futurisztikus projekt az eVolo 2014 Skyscraper Competition fiktív felhőkarcolókat összesítő versenyén is elismerésben részesült, kíváncsian várjuk, hogy vajon gombamód elszaporodnak-e a Szaharában.

sand_babel_05