Kvantum lebegtetés – hamarosan jöhet Marty McFly repülő gördeszkája?

By  | 

A Tel-Aviv-i Egyetem fiatal kutatói az éves ASTC konferencián egy rendkívül látványos bemutatóval szemléltették a kvantumtechnológiában rejlő lehetőségeket. A Quantum Levitation névre hallgató projektben a kvantumos lebegtetést próbálják minél jobban lemodellezni, ehhez a bemutatón egy ultravékony, mindössze 500 mikrométer vastagságú zafírkristályos lemezt használtak, ezt még kezelték egy speciális réz-oxidos kerámiás oldattal, és az egészet lehűtötték -185 ºC fokra, folyékony nitrogén segítségével. Ennek eredményeképpen a korong szupravezető lett, vagyis úgy vezeti az elektromosságot, hogy közben semmilyen energiaveszteséget és ellenállást nem produkál.

A fagyos lapkát különböző mágneses terekbe helyezték, és egészen meglepő dolgokat tapasztaltak, ugyanis ilyenkor úgynevezett áramlási rétegek keletkeznek („flux tubes”), amikben az adott tárgy állhat vagy mozoghat, viszont a szupravezető anyag ezeket a rétegeket erősen leszűkíti, így egy szűk tartományban tulajdonképpen lebegést produkál. A jelenség quantum trapping néven ismeretes.

Lehet, hogy Marty McFly önbefűzős cipőjét követően hamarosan valósággá válnak a Vissza a jövőbe 2. spéci lebegő gördeszkái és repülő autói? Különben is, a fluxus-kondenzátor ötletét honnan vették a 80-as években? A tovább utáni videóban remekül szemléltetik a korong reagálását a mágneses tér megváltozására, például a mágneses felület megfordításakor fejjel lefelé is lebeg a semmiben, sőt röppályára térítve sem zökken ki állapotából.

9 hozzászólás