Lexus Slide légdeszka – Megérkezett és működik!

By  | 

2015.08.04. update: Korábban fenntartásokkal fogadtuk a Lexus légdeszka teaser videót és olcsó marketingfogásra, autóhoz fejlesztett újabb magnetic ride típusú légrugós felfüggesztés túlhypolt beharangozójára tippeltünk, de nem! Megérkezett a működőképes Lexus légdeszk! Ross McGouran gördeszkabajnok mutatja a gyakorlatot: vízen siklik, autót ugrat át vele és a hogyan készült videó segítségével pedig a kulisszák mögé is betekintést nyerhetünk és megnézhetjük a 13 hónapos fejlesztést 5 percbe sűrítve.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwSwZ2Y0Ops

Ami beigazolódott a pletykákból: folyékony nitrogénnel (-197 C)hűtött szupravezetők biztosítják a lebegve haladást (azaz hasonlóan működik, mint a Maglev mágnesvasút) , így a videón a deszka körül szivárgó „füstöt” sem pusztán látványelem, bár kétségtelenül elég jól mutat. A légdeszka sajnos utcán, aszfalton, bárhol nem működik, csak az erre a célra épített szintén mágneses, de sima betonnak álcázott pályán. Így egyelőre ne kérjük karácsonyra, mert pályát is kellene építeni hozzá, úgy meg lehet nem férne már bele a költségvetésbe.

lexus-legdeszka-palya-01

A videón is látszik, hogy a használata nem egyszerű, de ezt a Lexus sem próbálja elhitetni velük, hanem mutatnak pár bukást, próbálkozást is. A deszka használatával a brit profinak Ross McGouran-nak is meggyűlik a baja kezdetben, látszik a bizonytalanság. Sokadik gyakorlásra (valószínűleg hónapok) viszont már jól megy a dolog és elég látványos a vízen siklás, a Lexus ugratás, illetve a pálya felett, lebegve, “füstölve” haladás.

Friss fotók alább, korábbi részletek videók a galéria után:

LEXUS légdeszka (2015.07.22. infók)

A repülő autó mellett a repülő gördeszka vagyis légdeszka (na meg persze az önbefűzős cipő) azok a Vissza a Jövőbe megjelent áhított tárgyak, amelyeken már több cég is nagy erőkkel dolgozik, de egyikből sem sikerült még összehozni a tökéletes működő prototípust. A határidő, Marty McFly jövőbe érkezése (2015. október 21.) viszont megállíthatatlanul közeledik.

lexus légdeszka

A nyár elején a prémium autómárka a Lexus is megvillantotta saját légdeszka fejlesztését egy rövid teaser videó keretében. Akkor biztosak voltunk benne, hogy csak egy ügyes marketingakcióról van szó és légdeszka helyett a legújabb légrugós felfüggesztésüket szeretnék egy kis hype-pal megtámogatni.

lexus légdeszka

Azóta azonban újabb híreket szivárogtatott ki a Lexus a fejlesztésről. Időközben egy együttműködést is tető alá hoztak a pro gördeszkás Ross McGourannal. Ezek után már kínos lenne, ha csak egy autókba szánt fejlettebb magnetic ride lengéscsillapítóról lenne szó, most már valóban muszáj lesz bemutatniuk és sorozatgyártásra alkalmas állapotba hozni az eddigi legígéretesebb légdeszka prototípust.

lexus légdeszka

A Lexus Slide állítólag szupererős mágnesek tartják a levegőben (vajon csak külön épített pályán vagy bárhol a városi aszfalton működik majd?) körülbelül 2-3 centivel a föld felett lebegtetve és folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők biztosítják a lebegve haladást, ez utóbbi magyarázza a videón a deszka körül szivárgó „füstöt” is. Ilyenkor nem vagyok biztos benne, hogy mennyire tanácsos a deszka alatt áthúznunk a kezünket, mármint a folyékony nitrogénre gondolok. A működésre, feltételezett működésre vonatkozó szakértő kommenteket szívesen fogadunk hozzáértő olvasóktól.

https://www.youtube.com/watch?v=x_Oyx-vzZOg

Maga a deszka a Lexus márkától elvárható prémium kialakítást hozza. Bambusz deszka, karbon alap, az autók hűtőmaszkjához hasonló kialakítás és persze az elengedhetetlen Lexus logó.

https://www.youtube.com/watch?v=7zTCgMPZRuo

A projekten 18 hónapja dolgoznak és jelenleg Barcelonában tesztelik profi gördeszkások bevonásával. A teaser videókon még senkit sem láttunk teljes súlyával, két lábbal ráállni, de a sajtóközlemények szerint már képes emberrel a „hátán” a levegőben maradva haladni. Ross McGouran szerint fantasztikus élmény, döcögés, rázkódás és hang nélkül suhanni, azonban a fizikája miatt olyan, mintha újból nulláról kellene megtanulnia gördeszkázni, annyira más a viselkedése, irányíthatósága.

lexus légdeszka

A Lexus a nyár folyamán további új infókat ígért, amelyekről ezt a posztot frissítve mindenképpen beszámolunk majd mi is.