5G Koreában – filmletöltés 1 mp alatt: 1GB/mp

By  | 

Dél-Korea már jelenleg is élen jár az LTE-lefedettség tekintetében 51% feletti penetrációval, a helyi SK Telecom pedig már a 4G elméleti maximumát súroló 300 Mbps sávszélességű, úgynevezett 3band-LTE-Advanced szolgáltatást is bevezeti év végéig, amin egy sztenderd 800 MB-os film letöltéséhez 22 másodpercre lesz szükség, ám ez mind semmi ahhoz képest, mint amire az 5G-vel készülnek.

2020-ra tervezik felváltani a 4G-hálózatot a nagyságrendekkel gyorsabb 5G-szabvánnyal, aminek segítségével ugyanaz a film 1 másodperc alatt leszedhető, egy 4-12 GB-os Blu-Ray minőségű tartalom letöltéséhez csupán 5-15 másodperc kell, a 20-30 gigát foglaló PS4-játékok esetében pedig akár kemény fél perc várakozásra kényszerülnek majd a játékosok.

5G_02

Az elképesztő 1 GB/mp (=8 Gbps) sávszélesség még a 498 km/h-val száguldó szuperexpresszeken is elérhető lesz, jelenleg „mindössze” 300 km/h-ig garantálják a 4G-szolgáltatást ezeken a vonatokon. Dél-Korea tudományokkal foglalkozó minisztériuma 1,5 milliárd dollárnyi befektetéssel (~333 milliárd Ft) kezdi meg a mobilhálózat fejlesztését a helyi mobilszolgáltatók (SK Telecom, Korea Telecom), valamint a Samsung és LG mobilgyártók közreműködésével, nem kis részben azért, hogy Szöul a távközlési berendezések piacán mindössze 4,4%-os globális részesedését 20% közelébe tornássza fel.

5G_bullet-train-shutterstock

A tervek szerint a tesztüzemmód már 2017-től megindulhat, így jó eséllyel 2020 decemberére teljesen kiépülhet az 5G-s mobilhálózat az országban. A minisztérium közelítő becslése szerint a gyorsabb szabványra való átállás a 2020 és 2026 közötti időszakban nagyjából 200 milliárd dollár értékű eladásokat fog generálni a mobileszközök és hálózati berendezések piacán, vagyis jó eséllyel bőven megtérül majd a befektetés.

A 4K-s felbontást, hologram alapú átvitelt és más jövőbeli közösségi szolgáltatásokat támogató hálózati szabvány terjesztésében persze nem lesznek egyedül, a kínai Huawei, mint legfőbb versenytárs szintén 600 millió dollárt (~133 milliárd Ft) áldoz a következő években az 5G kiépítésére.

4 hozzászólás