Antibakteriális, wifis villamosokkal készül Oroszország a 2018-as focivébére

By  | 

uvz_tram_02

Akár Gotham City egyik tömegközlekedési eszköze is lehetne, ám a jekatyerinburgi Innoprom 2014 konferencián bemutatott futurikus villamosokat elvileg már a 2018-as oroszországi focivébére üzembe helyeznék. A stílszerűen Russia One (R1) névre keresztelt villamos-prototípust a vonatszerelvényeket és tankokat is gyártó Uralvagonzavod (UVZ) vállalat tervezte, a 71-410-es típusszámú jármű az UVZ jelenlegi 71-409-es modelljének egy módosított változata lesz radikálisan újratervezett külső és belső designnal, amit hozzávetőleg 170-260 utas szállítására lőttek be és körülbelül 23 km/h-s átlagsebességgel haladhat majd. Az amúgy hernyó designos villamos, így valóban csak hernyó sebességre képes egy Combinohoz képest, amelynek konstrukciós végsebessége 70km/h, a megengedett max. 50km/, de azért átlagban is hoz 30-35-öt, hacsak nem parkol keresztbe egy X6-os BMW a síneken.

uvz_russiaone

A Batmobil-utánérzésű villamosba számos extrát telepítenek, lesz benne például wifi és GPS-egység, légkondi, hét darab HD-felbontású CCTV-kamera, sőt még az ülések karfái is antibakteriálisak lesznek, de azért így sem tudnának elég magas pénzösszeget felajánlani ahhoz, hogy a moszkvai villamoson megnyaljak egy kapaszkodót.  A fém-és kompozit anyagokból készített külső borítás sem a szokványos villamos-alakot követi, inkább amolyan kristályszerű beütése van, az előrenyúló szélvédője pedig mintegy 30%-al szélesebb látoszöget biztosít a villamosvezetőnek, ami minimalizálhatja a balesetek számát a jövőben.

uvz_15_Moscow_to_get_futuristic_

Alexey Maslov UVZ-vezér egyenesen egy kötöttpályás iPhone-ként aposztrofálta a villamost, ami bármilyen domborzatú városi környezetben bevethető lesz. A Russia One villamosokat első körben Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Jekatyerinburgban és Volgográdban vezetnék be ténylegesen a forgalomba, a tömeggyártását a jövő évtől indíthatják, és és amennyiben sikeresnek bizonyul az új modelljük, úgy kelet-európai, dél-amerikai és ausztrál piacokra is betörnének vele, esetlegesen kiütve ezzel az olyan nagy riválisokat, mint a francia Alstom és a kanadai Bombardier.

UVZ_11_Moscow_to_get_futuristic_

uvz_nfh_03

uvz_r1_tramway_131

uvz_13_Moscow_to_get_futuristic_

uvz_russiaone_interior

1 hozzászólás