Önállósodó töltők és konnektorok küzdenek a magas villanyszámlák ellen

By  | 

Aki idén újévkor azt fogadta meg, hogy jelentősen spórolni fog a rezsiköltségeken és felesleges kiadáson, az talán kezdheti rögtön az áramfogyasztásnál. Ismert tény, hogy a töltők és adapterek akkor is szépen tovább pörgetik a villanyórát, ha a csumára feltöltött eszközeinket lecsatlakoztatjuk azokról, és hajlamosak vagyunk sajnos megfeledkezni arról, hogy kihúzzuk magát a töltőkábelt is a dugaljból.

A Bracketron cég egy újfajta megoldást talált ki a környezetbarát töltőre, nevezetesen a GreenZero kábeles kiegészítőről van szó, amely micro-USB-s és Apple-kompatibilis 30 tűs charger-ekre lett szabva. Egyik fajtája a Mushroom GreenZero, ami tényleg egy gomba alakú zöld gombos egység, fő feladata, hogy érzékelje a csatlakoztatott mobiltelefon vagy zenelejátszó töltöttségi állapotát, és 100%-nál automatikusan megszakítja az áramellátást, már ha előtte aktiváltuk a zöld gombot.

Ugyanennek az utazásokhoz tervezett hordozható változata a Stone GreenZero, valamint a külső energiaforrásként szolgáló 1000mAh-ás Stone Battery, ők szintén lezárnak teljes töltöttségnél. 2012 márciusától már megrendelhetőek a töltők 22.5 dollárért.

Szerencsére a tudomány nem áll meg az iOS-töltőnél és micro-USB-csatlakozóknál, a szabvány dugaszokat is jó lenne leszoktatni az energialeszívásról, erre a PumPing Tap aljzata kínál remek megoldást. A nemrég Red Dot nívódíjat nyert elképzelés lényege, hogy a konnektorból effektíve kilökődjön a dugó, ne csak sima áram-megszakítás történjen. Nem kell aggódni, nem tévénézés közben fogja kilőni a PumPing Tap a tápot, csak ha kikapcsoljuk az eszközt, és készenléti állapotban hagyjuk.

Egy LCD-s állapotjelző, órakijelző és egyéb pirosan világító fénydióda jelezheti, hogy bizony még áramot szívnak a gépek rendesen, a PumPing Tap nekik összesen 10 perc türelmi időt ad, aztán kegyetlenül működésbe lép a rugós mechanizmus, és látványosan leválasztja a dugót a forrásról. Alternatív megoldás persze már régóta létezik, a kapcsolható elosztó, de az valahogy kevésbé látványos és meglehetősen régimódi. Az árammegszakítás és a katapultáló dugaszok mindenesetre máris 10%-al mérsékelhetik a következő villanyszámlát.

4 hozzászólás

 1. dani

  2012. január 7. szombat at 14:05

  Hát.. nekem ne lökjön ki semmit, aztán mászhatok az asztal alá visszadugni.
  Egyébként van olyan elosztó, amiből kilóg egy USB kábel, és amikor kikapcsol a gép és nincs többet az USB-ben áram lekapcsolja az elosztót is. Na az pöpec.

 2. M

  2012. január 7. szombat at 15:18

  Azért kíváncsi lennék egy üresen lógó töltőkábel mennyit fogyaszt, és ezt hasonlítsuk már össze egy külön a kábel lekapcsolására tervezett eszköz előállítására fordított teljes energia/nyersanyagmennyiséggel. Rohadt nagy divat lett ez a “zöldség”, csak ésszel kéne csinálni.

 3. Maltheus

  2012. január 7. szombat at 20:29

  Hát, az a 10% az erősen túlzó marketing maszlag.. Egy átlag család évi kb 5e forintot tud megspórolni. Háztartásonként nem sok, viszont makro szinten már jelentős megtakarítás és így valóban kevesebb fosszilis energiahordozót kell égetni ami elég zöld. Arról nem is beszélve hogy igaza van M-nek, az ilyen design szarokkal meglovagolni a zölddivatot ész nélkül, nincs ertelme. Kb mint a szarnak egy pofon, és még mindig nem tettünk semmit a természetért.
  Biztos vagyok benne hogy egy kapcsolóhoz hasonló ötletes érzékelős elosztót is meg lehetne csinálni. Sőt talán össze is dobok valamit majd ha már osztom az észt, de ettől a kidobja, asztal alá, szekrény mögé bemászunk dologtól arcomat letépném akkora blődség.
  Megmondtam jól! e

 4. spike179

  2012. január 11. szerda at 23:13

  Minek löki ki? Nem lenne elég egy bistabil kapcsolót változtatnia?