HYT H1 hidro-mechanikus óra, nem éppen vízóra leolvasóknak…

By  | 

Igaz, hogy csak márciusban lesz idei BaselWorld – a minden év tavaszán Svájcban megrendezett óra szakkiállítás – a kiállítók már most elkezdték szivárogtatni, hogy min dolgoztak az elmúlt egy, esetleg öt vagy még több évben.

Egy ilyen több évszázados múltra visszatekintő szakmában azt hinné az ember, hogy már nem lehet újat mutatni, de szerencsére a svájci órásmesterek nem így gondolják és minden évben meglepnek több olyan extrém különlegességgel, hogy mi vezetéknélküli adatátvitelen és érintőképernyőkön felnőtt földi halandók csak lesünk, hogy hogyan lehet ilyeneket kilegózni egy kézzel összerakott mechanikus szerkezetből.

A Baselworld 2012 egyik biztos csemegéje lesz a HYT H1 modell, mely a világ első karórája, mely ötvözi a mechanikus szerkezetet a folyadékáramlással. A hidro-mechanikus óra Vincent Perriard & co. munkája. Perriard a Concord óramárka volt elnök-vezérigazgatója, így az órán egyértelműen látszik a Concord C1 hatása.

Az óralap alsó harmadában lévő ablakon betekintve olyan mintha egy Ferrari üveg motorházteteje alá lesnénk be, de a V8-as helyett két nagy, a mechanikus óraszerkezet által meghajtott dugattyút látunk komótosan le-fel mozogni, miközben azok fluoreszkáló – de talán még éppen a giccs határain belül – folyadékot pumpálnak a számlap szélén körbefutó üvegcsőbe.

Ha az időt szeretnénk leolvasni, nem lesz nehéz dolgunk: az órát a folyadék jelöli, míg a perc egy kis számlapot kapott felül középen. A folyadékban lévő fluorescein sárga festék melynek oldata már igen kis koncentrációban is élénk zölden fluoreszkál. Orvoslásban érfestésre, míg helyszíneléskor pl. vérnyomok felfedésére használják.

A HYT 35 köves óraszerkezete 28.800 vph óránkénti rezgésszámmal és 65 órás járástartalékkal büszkélkedhet. A masszív titán óratokot nem királylányoknak tervezték: átmérője 48,8mm vastagsága pedig 17,9mm. Közel egy 1 millivel vastagabb, mint a MacBook Air. A számlapot és hátulról a szerkezetet is zafírkristály üveg védi. 100 méterig vízálló. Az óraszerkezetre 7 db szabadalmi kérvényt nyújtottak be.

Az óratok még matt fekete titán (ez üt leginkább) és 18K arany változatokban érhető el. A csatos vászon óraszíjat kézzel készült bőr varrás díszíti. A titán verzió árcetlijét $45,000-ra lőtték be, így a márciusban megjelenő világelső hidro-mechanikus óráért mintegy 11 millió Ft-ot kell majd kicsengetni.


2 hozzászólás