Zafír merevlemez 1 millió éves garanciával

By  | 

A merevlemezek, bármily meglepő, sajnos nem örök életűek, és érdemes rendszeresen archiválni a rajtuk lévő tartalmakat, hogy ne következzen be rajtuk adatvesztés az évek folyamán. Tudósok egy csoportja azonban zafírból készített egy olyan HDD-prototípust, amin elvileg 1 millió évig megmarad a rajta tárolt információ. Mielőtt azt hinnénk, hogy öncélú lenne ez a törekvés, fontos leszögezni, hogy elsősorban a nukleáris hulladékok kezelésénél jelentkezik ilyesfajta igény, miszerint megbízható és pontos információk tárolására alkalmas adathordozókon kellene tárolni például az elhasznált fűtőelemek pontos típusát és tárolási helyét, és azokat minimum több tízezer éves távlatban precízen rögzíteni.

A legtöbb nukleáris energiát használó ország abban mindenképp egyetért, hogy legalább 500 méterrel a felszín alatt szükséges elhelyezni a nukláris hulladékokat, azonban ezeknek a depóknak a dokumentálása és nyilvántartása sok helyen ellenőrizetlen, sőt nem ritkán kaotikus, így nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve, ha némelyik ilyen ismeretlen hulladéktelep helyén éppenséggel archeológusok vagy építkezésen dolgozók kezdenének el serényen leásni a talajban. Ennek a kockázatnak a lehetősége motiválta a francia nukleáris hulladékok menedzselését végző hivatal, az ANDRA mérnökeit, hogy már 2010-ben elkezdjenek dolgozni egy tartós információtárolásra alkalmas eszközön, ennek az eredménye lett most az 1 millió éves garanciával bíró zafír-HDD.

Maga a háttértár két vékony lemezből áll, amiket ipari zafírból állítottak elő, körülbelül 20 centi átmérőjűek és molekuláris szinten vannak összeolvasztva. Kapacitását illetően diszkenként 40.000 miniatűr oldalnyi infó fér rá, ráadásul platina segítségével gravírozták fel az adatokat, így szigorú értelemben véve tehát nem egy szokványos merevlemezzel van dolgunk, a leolvasásához is mindössze egy mikroszkópra lesz majd szükség. Mindenesetre a legdrágább HDD címét már kivívta magának, a prototípus ugyanis 30.000$-ba kerül (~7 millió Ft), az ANDRA tudósai pedig reménykednek, hogy az élettartamát ki tudják tolni egészen 10 millió évig, a legnagyobb gondjuk viszont érdekes módon csak annyi, hogy nem tudják eldönteni, konkrétan milyen nyelven írjanak a lemezekre, hogy azok évmilliók múlva is megfejthetőek legyenek.

11 hozzászólás

 1. asd

  2012. július 21. szombat at 00:31

  Ahol eddig sem dokumentálták az adatokat rendesen ott ezután sem fogják, meg eddig is nem azért nem dokumentálták, mert nem volt 1 millió évig működő HDD-jük, nem hiszem, hogy bárkit is ez motivált volna.

 2. Marci

  2012. július 21. szombat at 11:26

  És ez az SSD korszakban érdekel még bárkit is? Aligha..

 3. asd

  2012. július 21. szombat at 15:38

  Marci kommentjét csak én nem értem? Úgy az egészet, miről beszél, kinek, stb

 4. mysterion

  2012. július 21. szombat at 16:55

  Marci sok mindennel nincs tisztában, gondolom amúgy az életben sem.

 5. asd

  2012. július 21. szombat at 20:59

  Akkor jó, nem velem van a baj, én is gondoltam, hogy ő beszél hülyeségeket.

 6. llam

  2012. július 22. vasárnap at 09:51

  off mert a cikk nem errol szol, de kikivankozik belolem: az ssd az elejetol kezdve elbaszott dolog sztem. vedd meg, igengyorsan (par ev) tonkremegy, nem baj vegyel masikat. BULLSHIT.

  • Attila

   2012. július 23. hétfő at 09:42

   llam, egyszer azért próbálj ki egy SSDs gépet. :)

 7. én mint

  2012. július 24. kedd at 07:12

  SSD: most csak 2 dolgot emelnék ki a cikkből:
  Limitált íráslehetőség – a flash memóriák tárolórekeszei nem írhatók a végtelenségig (pár százezer és pár millió közötti alkalommal – memóriától függően). Ezzel a meghajtó élettartama behatárolható, maximum pár tíz évben. Ez a DRAM modulokkal felszerelt SSD-ket nem érintik.

  Nagyobb sebezhetőség bizonyos nem-fizikai hatásokkal szemben – hirtelen áramszünet, erős mágneses/elektrosztatikus mező esetében az SSD sebezhetőbb a HDD-hez képest, ahol a lemezeket hasonló hatások ellen Faraday-kalitka nyújt védelmet.

  SSD előnye, az adat letörölhető, a cikkben említett hiperszuper izére viszont egyszer felmásolod, és ottmarad, le már nemtörlöd. Az az egy sima kötáblára is felvéshetnéd hova raktad a nukleáris cuccokat. Bár én ezt egyszerűen megoldanám: minden nukleáris anyagot izraelbe ;)

 8. unk

  2012. július 25. szerda at 17:28

  Tegye fel a kezét akinek ugyan az a merevlemeze van mint az elmúlt ‘pár tíz évben’ …

 9. Marci

  2012. július 31. kedd at 12:09

  Naná, hogy nem értitek, sok idióta..

 10. Pingback: Zafír merevlemez 1 millió éves garanciával | Lájk Magazin