Zafír merevlemez 1 millió éves garanciával

By  | 

A merevlemezek, bármily meglepő, sajnos nem örök életűek, és érdemes rendszeresen archiválni a rajtuk lévő tartalmakat, hogy ne következzen be rajtuk adatvesztés az évek folyamán. Tudósok egy csoportja azonban zafírból készített egy olyan HDD-prototípust, amin elvileg 1 millió évig megmarad a rajta tárolt információ. Mielőtt azt hinnénk, hogy öncélú lenne ez a törekvés, fontos leszögezni, hogy elsősorban a nukleáris hulladékok kezelésénél jelentkezik ilyesfajta igény, miszerint megbízható és pontos információk tárolására alkalmas adathordozókon kellene tárolni például az elhasznált fűtőelemek pontos típusát és tárolási helyét, és azokat minimum több tízezer éves távlatban precízen rögzíteni.

A legtöbb nukleáris energiát használó ország abban mindenképp egyetért, hogy legalább 500 méterrel a felszín alatt szükséges elhelyezni a nukláris hulladékokat, azonban ezeknek a depóknak a dokumentálása és nyilvántartása sok helyen ellenőrizetlen, sőt nem ritkán kaotikus, így nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve, ha némelyik ilyen ismeretlen hulladéktelep helyén éppenséggel archeológusok vagy építkezésen dolgozók kezdenének el serényen leásni a talajban. Ennek a kockázatnak a lehetősége motiválta a francia nukleáris hulladékok menedzselését végző hivatal, az ANDRA mérnökeit, hogy már 2010-ben elkezdjenek dolgozni egy tartós információtárolásra alkalmas eszközön, ennek az eredménye lett most az 1 millió éves garanciával bíró zafír-HDD.

Maga a háttértár két vékony lemezből áll, amiket ipari zafírból állítottak elő, körülbelül 20 centi átmérőjűek és molekuláris szinten vannak összeolvasztva. Kapacitását illetően diszkenként 40.000 miniatűr oldalnyi infó fér rá, ráadásul platina segítségével gravírozták fel az adatokat, így szigorú értelemben véve tehát nem egy szokványos merevlemezzel van dolgunk, a leolvasásához is mindössze egy mikroszkópra lesz majd szükség. Mindenesetre a legdrágább HDD címét már kivívta magának, a prototípus ugyanis 30.000$-ba kerül (~7 millió Ft), az ANDRA tudósai pedig reménykednek, hogy az élettartamát ki tudják tolni egészen 10 millió évig, a legnagyobb gondjuk viszont érdekes módon csak annyi, hogy nem tudják eldönteni, konkrétan milyen nyelven írjanak a lemezekre, hogy azok évmilliók múlva is megfejthetőek legyenek.