Gyorsabb, mint az SSD ráadásul 2TB: MyBook VelociRaptor Duo

By  | 

A Western Digital ma bemutatta a Mac-ekhez Thunderbolt (10Gbps) vagy USB 3.0 (5Gbps) porton csatlakoztatható 2TB-os külső meghajtóját a My Book VelociRaptor Duo-t, melyről azt állítja a gyártó, hogy gyorsabb, mint egy SSD. Lássuk!

Az év elején dobta piacra a WD az elődöt, a 4 illetve 6TB-os Thunderbolt Duo külső meghajtókat, de ezekben akkor még egy-egy átlagos 7,200rpm WD Caviar Green winyó duruzsolt. A ma bemutatott adattároló kockában, ahogy neve is mutatja 2 db 10,000rpm-en pörgő VelociRaptor száguldozik az adatokkal.

A sebességnek persze ára van. A VelociRaptor Duo javasolt árcetlije $899 (ami hozzánk érve min. 200e+áfa), de ebben legalább benne van egy Thunderbolt kábel is, amit közel bruttó 15 ezerért vesztegetek idehaza. Ha leosztjuk az árat gigabyte-ra és összehasonlítjuk egy SSD fajlagos GB költségével, akkor már jobban hangzik az egész, hiszen 4-6x olcsóbbra jövünk ki ezzel a megoldással.

Na de nézzük a beígért sebességet, tényleg felveszi az új VelociRaptor Duo a versenyt az SSD-kel? Maximum elméleti olvasási sebessége 400MB/mp, míg 380MB/mp az írási. Ha bírja a pénztárca és rögtön kettőt veszünk, akkor ezek összekötve az elméleti sebességek dupláját képesek produkálni, azaz 800MB/sec olvasási és 760MB/sec írási sebességgel szakítanak, így papíron valóban megszorongatják az SSD-ket.

Valós tesztek alapján a gyakorlatban ezt az jelenti, hogy 2000 db 5 MB-os MP3-at 9 másodperc alatt, egy 5GB filmet 16 mp alatt, míg egy 22GB HD filmet 65 mp alatt szippantanak át. Persze sok múlik azon, hogy a winyókat sebesség bűvöletében RAID 0-ba vagy inkább a biztonságra törekedve RAID 1-be konfiguráljuk-e be. A TechCrunch tesztje alapján 352,3 MB/s írási és 374,1 MB/s olvasási sebességet sikerült elérni  RAID 0-val, míg pici fájlok random írásakor jelentősen belassult, ilyenkor valószínűleg egy SSD nyerne. Egy 69GB-os vegyes fájlokból álló folder mésolása 13 percet vett igénybe, átlag 89MB/sec sebességen pörögve.

A setup leginkább HD videóvágáshoz, 3D rendereléshez és egyéb adatintenzív grafikai munkákhoz a leginkább megfelelő, de tökéletes (de lehet, hogy overkill) backup célokra is.