Xbox Kinect-el vezérelhető a napelemes jövő háza

By  | 

Napelemekkel felszerelt jövő háza-koncepcióval rukkoltak elő a kaliforniai SCI-Arch és Caltech intézetek, ők elsősorban az energiafelhasználás minimalizálására helyezték a legnagyobb hangsúlyt. A prototípus egyébként a tavalyi Solar Decathlon verseny nyertese is egyben.

A CHIP Solar House (Compact Hyper-Insulated Prototype) megvalósítása olyannyira jól sikerült, hogy az energiakímélő megoldásoknak és a napenergiának köszönhetően közel háromszor annyi áram termelődik, mint amennyit a házban egyáltalán felhasználnak. Például még abból a hőből is vizet melegít a háztartás, ami a légkondicionáló berendezés működése során lecsapódik, a szellőztető rendszer is automatikusan igazodik a lakók igényeihez szintén minimális fogyasztás mellett, de elég kívülről ránézni az objektumra, a szigetelésnek hála a ház ugyan egy felfújt matracra vagy gumivárra hasonlít leginkább, cserébe viszont nincs közel zéró a hőveszteség.

A lakóknak nem kell különösebben bajlódniuk a termosztát állítgatásával illetve más készülékek bekapcsolásával sem, ugyanis speckó Xbox Kinect-szenzorok vannak beépítve az egyes helyiségekbe, így szimpla gesztusokkal irányíthatnak mindent, mondjuk egyszerű rámutatással, csuklómozdulatokkal vagy tapsolással.

Továbbá 3D-kamerák követik a lakók minden rezdülését, amint átmennek egyik szobából a másikba, úgy kapcsolódnak le és fel a lámpák, így a villanykapcsolók majdhogynem értelmüket vesztik, nappal meg eleve maximálisan kihasználja a ház a bejövő természetes fényt.

A zöld CHIP-ház extrái közé tartozik még a nagyfokú automatizáltság, beállítható például hogy egy bizonyos fotelbe ülve aktiválódjon a fűtés és bekapcsolódjon a televízió, vagy pl. egy film elindításakor a sötétítők rögtön legördülnek az ablakokon.

A 70 négyzetméteres ingatlanon több mint 100 diák ügyködött közel 2 évig, a végső számla 1 millió dollárra rúgott (~220 millió Ft), így négyzetméterárban a Tasnádi villát is lenyomja. A prototípus építésénel szerzett tapasztalatok nyomán a későbbiekben egy megrendelő számára ugyanezt már 300.000 dollárért is elkészítik (~66 millió Ft), ami hazai kivitelezési árak mellett azért még passzív-ház kategóriában sem olcs, tőlünk nyugatabra viszont abszolút elfogadható.

2 hozzászólás