Szupergyors lift a Mitsubishi-től: 5 szint/mp

By  | 

Már a 19. század óta állandó probléma, hogy milyen technológiával juttassák fel az embereket a magasabb szintekre, bár ez az akkoriban felhúzott épületekben még 6 emeletnél is komoly kihívást jelentett, manapság már az újabb és újabb magassági rekordokat döntő felhőkarcolókat tudja nehéz helyzetek elé állítani a gyors és sok embert egyszerre szállítani tudó liftek hiánya.

A Mitsubishi ezt is megoldotta, ugyanis olyan felvonórendszert fejlesztettek ki, amely egyszerre 80 embert repít 60 km/h sebességgel felfelé.Ez 16,6 méter/mp vagyis 3-4 méter magas szintekkel számolva 4-5 emelet másodpercenként, azaz a liftben lévő kijelzőn ugyancsak gyorsan pörögnek az emeleteket jelző számok, és ha nem nyomtuk be előre hol szeretnénk megállni, akkor elég jó reflexek kellenek, ahhoz, hogy a hetvennyolcadikon befékezzük. Ezzel a sebességgel a fülke 1000 métert lazán megtesz 1 percen belül, ha a földszinttől a tetőig megállás nélkül végigsuhanhat. Összehasonlításképpen a csúcstartó dubaji Burj Khalifa felvonójának csúcssebessége mindössze 36 km/h.

A fejlesztés során számos újítást vezettek be, többek között takarékos energiafelhasználást tesz lehetővé a felvonó-szerkezet (kb. 30%-al), a fékező rendszerek hidraulikát is bevetnek, csökkentett súlyúak és hangszigeteltek a liftkabinok, a nagy sebességnél fellépő vibrációt csökkentő szerelvényt is beiktattak, és külön légnyomásszabályzó gondoskodik arról, hogy ne nagyon tűnjön fel a többszázméteres különbség a szintek között. A Mitsubishi a jelenleg építés alatt álló 632 méteres Shanghai Tower-ben alkalmazza először az új technológiát, ahol 106 (!) db ilyen felvonó fogja folyamatosan szállítani az embereket.

2 hozzászólás