3,5 millió kötettel is elbánik a földalatti robotkönyvtáros

By  | 

A chicagoi egyetem könyvtára alapos renováláson megy keresztül, amiből egyelőre csak a felszínen épülő impozáns üvegkupola látszódik. A lényeg az, ami a felszín alatt van: május óta működik a Joe and Rika Mansueto könyvtár teljesen automatizált könyvkezelő rendszere, ami az épület és a föld alatt több emeletnyi mélyen terül el, több száz oszlopból és sorból álló konténerek sorakoznak egymás hegyén-hátán, ahonnan az automata robotkarok kiemelik a keresett könyveket. Leginkább a robotizált parkolórendszerekre hasonlít, ahol beállunk egy konténerbe majd a gépek eltűntetik az autónkat, jó esetben parkolás végén pedig felszínre hozzák…

A száguldozó robotkonténerek több, mint 3,5 millió kötetet kezelnek, rendszereznek, mozgatnak. Nagy káosz helyett vonalkódos leolvasás és hatékony elrendezés jellemzi a könyvek kezelését, egy-egy dobozban méret és téma szerint rendezve akár 100 könyv is elfér.

A felszínen az olvasótermek tényleg csak olvasásra vannak kitalálva, az üvegkupolán keresztül árad a természetes fény minden irányból.  Sőt ránézésre csak egy szimpla internet-kávézónak tűnik az egész, és konkrétan egy szál könyvespolcot se lehet itt találni, viszont a fényes üveg és acél-borítású kupola alatt most már nyugodtan lehet elmélyedni a Dewey-decimális rendszerben.

A könyvkeresés szimplán az online-terminálokra korlátozódik, így kétségtelenül elveszik az a könyvtár-feeling, hogy egy-egy kötetet hosszan keresgélünk téma és betű szerint a rogyadozó polcok sűrű rengetegében. Sőt a könyveket online bárhonnét kirendelhetjük és mire átsétálunk a campus-on, már csak át kell vennünk. Az automatizált rendszer és a robotkarok előtt már csak egy komoly kihívás áll: hogyan hajtsák be a lejárt könyveket a feledékeny kölcsönzőktől.

Videó a tovább után!

8 hozzászólás