3,5 millió kötettel is elbánik a földalatti robotkönyvtáros

By  | 

A chicagoi egyetem könyvtára alapos renováláson megy keresztül, amiből egyelőre csak a felszínen épülő impozáns üvegkupola látszódik. A lényeg az, ami a felszín alatt van: május óta működik a Joe and Rika Mansueto könyvtár teljesen automatizált könyvkezelő rendszere, ami az épület és a föld alatt több emeletnyi mélyen terül el, több száz oszlopból és sorból álló konténerek sorakoznak egymás hegyén-hátán, ahonnan az automata robotkarok kiemelik a keresett könyveket. Leginkább a robotizált parkolórendszerekre hasonlít, ahol beállunk egy konténerbe majd a gépek eltűntetik az autónkat, jó esetben parkolás végén pedig felszínre hozzák…

A száguldozó robotkonténerek több, mint 3,5 millió kötetet kezelnek, rendszereznek, mozgatnak. Nagy káosz helyett vonalkódos leolvasás és hatékony elrendezés jellemzi a könyvek kezelését, egy-egy dobozban méret és téma szerint rendezve akár 100 könyv is elfér.

A felszínen az olvasótermek tényleg csak olvasásra vannak kitalálva, az üvegkupolán keresztül árad a természetes fény minden irányból.  Sőt ránézésre csak egy szimpla internet-kávézónak tűnik az egész, és konkrétan egy szál könyvespolcot se lehet itt találni, viszont a fényes üveg és acél-borítású kupola alatt most már nyugodtan lehet elmélyedni a Dewey-decimális rendszerben.

A könyvkeresés szimplán az online-terminálokra korlátozódik, így kétségtelenül elveszik az a könyvtár-feeling, hogy egy-egy kötetet hosszan keresgélünk téma és betű szerint a rogyadozó polcok sűrű rengetegében. Sőt a könyveket online bárhonnét kirendelhetjük és mire átsétálunk a campus-on, már csak át kell vennünk. Az automatizált rendszer és a robotkarok előtt már csak egy komoly kihívás áll: hogyan hajtsák be a lejárt könyveket a feledékeny kölcsönzőktől.

Videó a tovább után!

8 hozzászólás

 1. okoska

  2011. július 7. csütörtök at 14:42

  Azon filózom, hogy hogy tudják megoldani a hatékony tárolást, hisz a könyvek annyiféle méretűek lehetnek.
  Hogyan rendszerezik a könyveket a dobozokban? Méret szerint? Érdekes probléma

  jutyúb itt letiltva, mielőtt leugatnátok >:-)

 2. Zsamoli

  2011. július 7. csütörtök at 15:33

  Okoska: a cikkben is le van írva: „egy-egy dobozban méret és téma szerint rendezve akár 100 könyv is elfér.” ;)

 3. iChimaru

  2011. július 7. csütörtök at 17:27

  Ekkora löszeres ládákba nem gond a lexikon méret, darabra meg akár 100 is elfér. Valszeg egyébként isbn kód alapján válogatják össze öket. Nekem tetszik. A kupola egybenyitott terét kicsit megszabdalnám, h legyen néhány privát soundproof szoba is. A könyvkezelés egyébként semi-autmatik, mert a robot hozza viszi, de kell a stuff is hogy vonalkódozza, kiadja, visszategye stb.

  • hgfbcg c

   2011. augusztus 31. szerda at 19:28

   az staff, nem pedig stuff

 4. daninet

  2011. július 7. csütörtök at 18:58

  Hát ja, csak aki valaha keresett valamit könyvtárban, tudja, hogy beleolvasás nélkül nem az igazi, a címszavak nem túl beszédesek.
  Tárolásra hasznos, kutatómunkát viszont egyértelműen hátráltatja szerintem.

 5. Kovacs Emília

  2011. július 8. péntek at 08:39

  Hát igen… bámulatos, csak a „feeling”, hogy könyvtárban vagyok… könyvek látványa nélkül… kicsit szomorú… Az olvasószolgálatban itt nem szeretnék dolgozni :)

 6. Ádám

  2011. július 8. péntek at 20:25

  Azért ez kicsit modernebb a telelift rendszerünknél :D

 7. M

  2011. július 9. szombat at 17:48

  Engem az érdekelne, hogy mi történik, amikor kérsz egy könyvet. Kihozza a robot a dobozt…és? a könyvtárosnak 100 teljesen különböző, összevissza belezsúfolt könyvet kell áttúrnia?:D