Apple Campus 2: húszezer fős halálcsillag épül

By  | 

Az Apple a kaliforniai Cupertino városának (Szilícium-völgy) közelében kívánja felépíteni 2.0-ás gigászi főhadiszállását. Az irodaház kérdés annyira fontos, hogy maga Steve Jobs ment el tárgyalni a városka polgármesterével Gilbert Wonggal. Az üzleti ebéd sikeresnek bizonyult, a szóbeli megegyezés megvan, már csak aláírásra vár a deal.

A júinus 7-i WWDC bejelentés óta már kiszivárgott pár terv az épületről, most viszont Cupertino városának website-ján publikáltak az eddigieknél sokkal részletesebb, látványterveket, alaprajzokat, terveket. Az Apple Campus 2 a 280-as autópálya közelében fog elhelyezkedni, mintegy 175 hektár területen. A hatalmas Apple központ irodaterületét több mint 250.000m2-re tervezték. Ez nem sokkal kevesebb, mint maga a Pentagon, a világ legnagyobb irodaháza.

A kisváros méretű repülő csészealj alakú épületben helyet kap többek között egy 1000 fős auditórium (a jövőbeni keynote-ok lehetséges helyszíne), fitness terem, 27.000m2-es kutatóközpont, az épület saját energiaellátást szolgáló erőmű, többszintű földalatti parkolók, napelemes tetők. Az épületben egyes hírek szerint 12.000, más pletykák szerint 20.000 fő fog dolgozni.

Steve Jobs és a polgármester ugyan már egymás kezébe csaptak, de az aláírás előtt azért még megköröztetik az ajánlatot, terveket, meghallgatják a közvéleményt, illetve szakértők bevonásával még tovább vizsgálják az épület fenntarthatóságát, környezetre gyakorolt hatását. Bár most már elég nehéz elképzelni, hogy bármi is az Apple Campus 2 útjába állhatna. Ha a megvan a papírmunka is, az épületet 3 év alatt tervezik felépíteni, 2015-ben lehet az átadása. Az óriás gyűrű az űrből is látható lesz.

Steve Jobs irodájáról még megnéztünk volna pár belsőépítészeti tervet, kilátást, biztos vagyok benne, hogy készült ilyen, de úgy néz ki egyelőre be kell érnünk ennyivel.

Dokumentációk, tervek (PDF):

 

10 hozzászólás