Épülhet a világ legnagyobb teleszkópja

By  | 

E-ELT_04

Többéves előkészületek után végre zöld utat kapott egy gigaméretű teleszkóp kivitelezési terve, amivel az eddigi megfigyelőállomásokhoz képest sokkal több esély kínálkozik arra, hogy földönkívüli életformákra utaló jeleket fogjanak a csillagászok.

E-ELT_03

 

e-elt1_02

A European Extremly Large Telescope (E-ELT, szó szerint Rendkívül Nagy Európai Távcső) a hűvös és száraz klímájáról ismert chilei Atacama-sivatag 3060 méteres hegyén, a Cerro Armazones tetején épülhet meg mintegy 20 kilométerre a Cerro Paranal-on lévő Very Large Telescope-tól (VLT), miután idén júniusra már végeztek a hegycsúcs tereprendezésével.

e_elt_09

A teleszkóp főtükre mintegy 39 méteres átmérővel bír majd és hatszög-paneljei összesen 1.200 négyzetméteres felületet fednek le, így fénygyűjtő képessége az eddigi legjobb optikai távcsöveknél is hozzávetőleg 15-ször jobb lesz az infravörös tartományban. A 2700 tonnát nyomó szerkezet teljes 360 fokban körbeforgatható. Mire megépül valamikor 2024 környékén, egy fél futballpályányi területet elfoglal majd, segítségével mindenesetre közelebb kerülhetünk a legelső galaxisok 13.7 milliárd évvel ezelőtti születésének megértéséhez, az eddigieknél részletesebben figyelhetjük meg az exobolygókat, továbbá többet tudhatunk meg az olyan kevéssé ismert entitásokról, mint amilyen a sötét anyag, a sötét energia és a fekete lyukak.

e_elt_12

A European Southern Observatory (ESO, Európai Déli Obszervatórium) támogatásában készülő teleszkóp-projektet jelenleg még pénzügyi nehézségek hátráltathatják, hiszen egyedüli nem európai támogatóként Brazília részéről hiányzik még a kongresszusi jóváhagyás egy 130 millió eurós hozzájárulásról, ennek hiányában egyelőre megakadt a finanszírozás, és a késés 2026-ra tolhatja ki a beruházás befejezését.

e-elt_05

Ettől függetlenül hamarosan megkezdik az első fázisát az építkezéseknek, ami önmagában közel 1 millárd eurós (~312 milliárd Ft) költséget jelent a támogató országoknak.

e_ELT_10

A brutális költségek ellenére nem az E-ELT az egyetlen gigateleszkóp, ami ugyanilyen célból épül: a szintén chilei Las Campanas obszervatórium új tagjaként jelenleg is építik a 700 millió dolláros Giant Magellan Telescope-ot amerikai, ausztrál és koreai támogatással, ami 10 éven belül kész lesz, valamint Hawaii-on a Mauna Kea vulkán tetején is készül a 2022-re belőtt, 1 millárd dolláros költségvetésű Thirty Meter Telescope.