Láthatatlan szupertankot építenek a lengyelek

By  | 

A PL-01 tank a lengyel OBRUM fejlesztése, a fedélzetén csupa olyan csúcstechnológiával, amit a modern hadviselés megkövetel, de akár a Tron filmek Light Tank-jai is megihlethették a készítőket.

PL-01_8

PL-01

A meglehetősen mozgékony harckocsi egyik legütősebb képessége a tökéletes álcázási módszere, amivel még éjszaka sem lehet kiszúrni a nyílt terepen, ugyanis képes beleolvadni a környezetébe azáltal, hogy fémborítása automatikusan felveszi a környezete hőmérsékletét, így az infravörös rakéták szépen kikerülik.

PL-01_7

Ráadásul a csempés borítás még arra is jó, hogy az ellenséggel elhitesse, csak hétköznapi tárgyat vagy közlekedési eszközt látnak, nem pedig egy lopakodó tankot.

PL-01_2

PL-01_9

Fegyverzete sem kispályás, egy 105 mm vagy egy 120 mm átmérőjű ágyú foglal majd helyet a moduláris felépítésű és távolról irányítható lövegtornyán, amit egy további 7.62 mm-es koaxiális géppuska és radarberendezés véd a támadásoktól, a közeledő lövedékeket nyomban semlegesíteni tudja a kilőtt elhárító rakétáival, szükség esetén pedig füstgránátokat szór maga köré, hogy gyorsan kereket oldjon.

PL-01_6

A három embert szállítani képes PL-01 körülbelül 33 tonnát fog nyomni, ami iszonyúan soknak tűnik, ám mégis több mint 10 tonnával kevesebb, mint egy hasonló felépítésú orosz T-90-es monstrum. A lengyelek gyilkológépének első működő prototípusát valamikor 2016-ra ígérik, addig talán valahogy kibírja nélküle a NATO.

2 hozzászólás