A kisváros főterét óriás tükrök világítják be

By  | 

Oslotól légvonalban 125 km-re nyugatra egy norvég kisváros különös módját választotta annak, hogy hozzájusson egy kis napsütéshez a téli időszakban. Rjukan kisvárosa már olyan északi szélességi fokon fekszik, ahol évente közel 5 hónapig kénytelenek nélkülözni a napfényt az ott lakók, ám ők nem hagyták annyiban a dolgot: óriási tükröket kezdtek el még tavaly telepíteni a közeli hegy oldalára, hogy a főtérre egy fényoázist varázsoljanak a szó szerint szürke hétköznapokra.

rjukan_01

rjukan_02

A számítógép által vezérelt, úgynevezett heliosztatikus tükrök szeptembertől márciusig mindennap a megfelelő szöget veszik fel ahhoz, hogy összegyűjtsék a gyér Nap fényét, hogy azt a főtéren egy 185 négyzetméteres pontra vetítsék a lemerült D-vitamin készletű lakók legnagyobb örömére.

rjukan_04

Maga az elgondolás már több mint száz éve is foglalkoztatta a falu alapítóját, Sam Eyde-t, aki még egy vízerőművet is felhúzott a völgyben, ám fényelterelős ötletét az akkori technikai színvonalon nem tudta megvalósítani.

rjukan_03

Az egész projektet amúgy kevesebb mint egymillió dollárból sikerült összehozni (~226 millió Ft), és az első telet sikeresen végig is szolgálta a helikopterek által lefektetett három, egyenként 28 négyzetméteres tükör, azonban a norvégok nem az egyedüliek, akik mesterségesen eltérített napfénnyel javítják a közhangulatukat: az Alpokban fekvő olasz Viganella kisvárosa is hasonló módon, egy 8 méter széles tükörrel jut napfényhez abban a 82 napban, amikor épp természetes fény nélkül maradnak.

rjukan_07

Vajon mekkora várost lenne képes bevilágítani a Kaliforniában található 300.000 db, összesen 13 négyzetkilométernyi tükörfelület, a világ legnagyobb naperőműve a Ivanpah Solar Electric Generating System?