8 óra alatt kirakta a 17*17*17-es Rubik-kockát

By  | 

8 óra alatt kirakni egy sztenderd Rubik-kockát, az nem rossz eredmény egy olyan valakitől, aki nem térbeli puzzle-önkön és ördöglakatokon edződött, most van először a kezében a kocka és nem nézett előzetesen youtube-on különböző kirakási stratégiákat sem, hanem saját kútfőből hozta össze az egyszínű oldalakat.

rubik-17x17x17

A profik persze megmosolyognák ezt az eredményt, hiszen a világrekord jóval egy 100-as sprint ideje alatt van, pontosan 5,55 mp és a memorizálását követő bekötött szemmel kirakáshoz sem kell 30 mp. A 2007-ben Magyarországon megrendezett Rubik-kocka kirakó világbajnokságról mi is élőben közvetítettünk és ott testközelből megismerhettük az összes versenyszámot, amiből már összesen 18-ban mérik össze az erejüket a versenyzők (4x4x4, 5x5x5, 7x7x7 kocka, lábbal kirakás(!), legkevesebb mozdulat, több kocka szemtakarással stb.).

Látszik, hogy a világbajnokságon a legkomplexebb kocka a 7x7x7-es Rubik, amit versenyzőknek ki kell rakniuk. Ehhez a legjobbaknak kevesebb mint 3 perce van szükségük.

karim Rashid designer in his house in New York

Az egyik legdurvább létező Rubik-klón az Oskar Van Deventer által tervezett 17x17x17-es rettenetesen komplex kocka, amely nem csak négyzetes elemeket tartalmaz. A puzzle bonyolultságát nehéz perspektívába helyezni, hiszen a kombinációs lehetőségek száma felfoghatatlan 6,69 * 10^1054 db. Azaz, ha kiírnánk, a teljes számot, az több mint 1000 számjegyből állna és egy több mint 10 soros bekezdést foglalna el. Még gombócból, meg pénzből is túl sok.

Kenneth Brandon puzzle megszállott 8 munkaóra (5 napra szétosztva) alatt rakta ki az extrém kockát, aminek a teljes folyamatát egy 6-7 perces timelapse youtube videóban is megosztotta, de publikálta a teljes 7 óra 53 perces vágatlan anyagot is a vádaskodások megelőzése érdekében.

1 hozzászólás

 1. Sanislov

  2015. január 15. csütörtök at 17:31

  Ha ki tudott rakni már 4×4 és 5×5-ös kockákat (és ki tudott, ha ilyen megszállott), akkor kihíváson nem növel a felosztás száma, csak a kirakási időn.
  Az, hogy nem csak négyzetes elemeket tartalmaz, könnyít a kirakáson. egyrészt könnyebb megfogni, és egyszerűbb elkülöníteni az éleket a középrészektől.
  Az hogy hány kombinációja lehet, ismét csak egy hangzatos szám, ami a kirakás szempontjából lényegtelen, ismét csak időt ad a kirakáshoz, nem bonyolultságot.
  Nem a teljesítményét akarom lehúzni ennek az embernek, mert ehhez tényleg idő kell, de nekem úgy tűnik, hogy a cikk írója nem ismeri a kockák kirakásának metódusait.