Üvegszálas netet építenek maguknak az angol gazdák

By  | 

Budapesten és pár megyeszékhelyen már nem számít fehér hollónak az 80 Mbps-es sávszélességű internet, köszönhetően az optikai hálózat amúgy meglehetősen lassú terjedésének, viszont ehhez képest is nagyságrendekkel nagyobb sebességet tudtak produkálni Angliában, de nem éppen Londonban, hanem a vidék kellős közepén, egészen pontosan a falusias Lancashire-ben.

A főbb szolgáltatók, mint például a British Telecom, nem igazán törik magukat, hogy vidéken is kiépítsék az optikai hálózatot, azzal védekeznek, hogy egy falusi telek bekötése átlagosan 10.000 fontba kerülne (~3.4 millió Ft), a helyi lancashire-i gazdák viszont összefogtak és B4RN néven saját helyi hálózatot alakítottak ki maguknak, ők be akarják bizonyítani, hogy ennek az összegnek a tizede is elég egy ház bekapcsolására a hipergyors hálózatba. Konkrétan elkezdtek saját erőből csatornákat ásni a szántókon az üvegszálak lefektetésére, és a környékbeliek adakozásából már össze is gyűjtöttek félmillió fontot (!) a kezdeti költségek fedezésére. Valószínűleg nem volt nehéz pénzt kérni a projektre, a legtöbb vidéki felhasználónál saját bevallás szerint már egy egyszerű videóstream betöltése, illetve egy Skype-beszélgetés is komoly nehézségeket okoz.

Lancashire környékén igyekeznek minél több otthonba eljuttatni a várhatóan havi 30 fontba (~10.200 Ft) kerülő üvegszálas netet, hogy rentábilis legyen az újonnan gründolt hálózat, és nem is állnak olyan rosszul, az első szakasz már el is készült, a közösségi házba bárki beviheti a számítógépét, hogy leellenőrizze a várható sávszélességet, ami egyelőre még egészen elképesztő, 900 Mbps feletti letöltési értékeket mutat – lesz ez még kevesebb is, amennyiben dinamikusan nő a felhasználók száma, de így legalább könnyebb lesz előfizető ügyfeleket gyűjteni.

Az angol központi költségvetésben amúgy 530 millió fontnyi összeget különítettek el a vidéki optikai hálózat fejlesztésére, azonban többezer önkormányzat áll sorban a forrásokért, és ezt pár helyi közösségnek egyszerűen nincsen kedve kivárni. Lancashire-ben még további másfél millió font (~510 millió Ft) hiányzik a teljes, 265 kilométer hosszú vezetékrendszer kiépítéséhez, addig is önkéntesek ássák folyamatosan az árkokat a falu határában. Így is lehet.

3 hozzászólás