Digitális hímestojásokkal a koraszülött gyermekekért

By  | 

A Pazar Cuccok valamint neves hazai grafikusok összefogtak, hogy közösen – hímestojásonként 1000 Ft-tal –  támogassák a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályának munkáját. A húsvéti jótékonysági projekt negyedik, hi-tech szereplője egy különleges, Magyarországon egyedülálló tojásrajzoló plotter, amely maradandó bükkfatojásokra festi a művészek által megálmodott illusztrációkat.

A tojást, mint a termékenység, az élet és az újjászületés szimbólumát, minden vallásban megtaláljuk. A tojás a természet által alkotott egyik legtökéletesebb forma, amely egyben a születés titkát is magában rejti. A tojás, mint alapforma több szempontból sem véletlen. Egyrészt a támogatott intézmény tevékenysége, másrészt a közelgő Húsvét aktualitása miatt esett a választás a tojásra, mint a művészi önkifejezés eszközére.

digitalis_himestojas_set1_pto.hu

Az újragondolt, kortárs hímestojás minták a hazai grafikus szcéna ismert dizájnerei, illusztrátorai munkáit dicsérik. Szalay Zoltán (INS), Királyfalvi Károly (Drez), Varga Zsolt (Sekond), Lőrincz Attila (Zendor), Nádi Boglárka (bigibogi), Csordás Zoltán (Csordi) megmutatták, hogy a digitális tojásfestés területén is otthonosan mozognak.
A vászon, a lúdtojás méretű, 7,5 cm magas tömör bükkfatojások pedig egy hazai asztalosműhelyben kézi megmunkálással készülnek.

digitalis_himestojas_set2_pto.hu

Nem csak az alapanyag és a modern hímestojás minták különlegesek, hanem a tojásfestés technológiája is egyedülálló. A jótékonysági projekt keretein belül készülő húsvéti tojásokra Magyarország egyetlen tojásplottere, egy nyílt forráskódú tojásrajzoló robot kanyarintja fel a művészek által megálmodott illusztrációkat.
A tojásplotter március 19. és április 19. között működés közben is megtekinthető a Pazar Cuccok Bp. VI. Ó u. 2. cím alatti üzletében. Egy-egy tojás pingálása, az illusztráció összetettségének függvényében 15-30 percet vesz igénybe, így akár a helyszínen is megvárható az elkészítése, de házhozszállítással is kérhető. A tojásplotter a művészi illusztrációk mellett választhatóan 50 illetve 240 karakter hosszú egyedi szöveget, verset, idézetet, személyes üzenetet is képes felírni a bükkfatojás felületére.

A projekt szervezői tojásonként 1.000 Ft-ot ajánlanak fel a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályának javára. Az összegyűlt összegből az intenzív osztály által választott fogyóeszköz vagy készülék kerül megvásárlásra.
A kezdeményezés weboldala, tojásrendelés itt.

DSC00011