Audi Airomorph – transzformer versenyautó

By  | 

Eric Kim a pasadenai egyetem végzős diákja diplomamunkájaként egy aktív aerodinamikával rendelkező, menet közben az alakját változtató versenyautót tervezett. Szakmai konzulense az Audi egyik vezető designere Kris Vancoppenolle volt.

audi-airomorph-concept-003-1

Az eredetileg szériaautók megbízhatóságát és gazdaságosságát próbára tevő Le Mans-i 24 órás megmérettetés a világ legrégebbi autóversenye. Mivel az idő fix, így nyilván a megtett kilométerek számítanak. A versenyzők 24 óra alatt több mint 5000 km-t tesznek meg, a rekordot pedig az Audi tartja: 2010-ben a Timo Bernhard, Romain Dumas és Mike Rockenfeller alkotta hármas csapat 5410,71 km-t tett meg egy Audi R15+ TDI-vel 2010-ben. Így nem véletlen, hogy Eric Kim-nek is egy Audi R15 szolgáltatta az alapot, bár a végeredmény már kevés hasonlóságot mutat.

audi-airomorph-concept-001-1

A kiélezett versenyben minden apró trükk számít, de talán legfontosabb az aerodinamika. A végzős designer erre próbál tökéletes megoldást szállítani. Az Audi Airomorph karosszériájának alakját egy különleges a négy kerék irányába drótkötelekkel kifeszített anyag adja, melynek segítségével a jármű aerodinamikája menet közbe, körről-körre változtatható, akárcsak a futómű keménysége egy adaptív lengéscsillapító esetében.

audi-airomorph-concept-006-1

Egy nagyon kicsit hasonlót már láttunk, amikor a BMW bemutatta a BMW Gina koncepció autót még 2008-ban. Ott is a vázra feszített speciális anyag adta ki az autó formáját.