Ouya – Androidos játékkonzol hackelésre fejlesztve

By  | 

Egyelőre ugyan csak koncepció szinten létezik a szuperolcsó Androidos játékkonzol, azonban olyan szponzor és szakértői csapat áll a projekt mögött, mely szinte már így látatlanban garantálja a sikerült. Persze azért várjuk ki a végét.

Biztos emlékszik mindenki a OLPC (One laptop per child), azaz minden gyermeknek laptopot projektre, melynek keretében Yves Behar tervei alapján valóban elkészült a 100 dolláros laptop, ami igaz végül kicsit magasabb árcetlit kapott, de mégis közel 2 millió olyan gyermek jutott laptophoz, akiknek amúgy ez csak egy elérhetetlen álom lett volna. Yves nevéhez fűződik még többek között a Jawbone Jambox és a híres Puma okostatyó formaterve is.

A svájci születésű, San Franciscoban élő dizájner legújabb célkitűzése egy tévére köthető Androidos játékkonzol, az Ouya megépítése $99-ból. Androidos oprendszer lévén a platform természetesen nyitott lesz, de a termékfejlesztők magát a hardvert is teljesen open-source-ra tervezik, azaz szabadon hackelhető lesz, sőt a doboz rögtön egy dev kitet is tartalmaz majd, így semmi sem állja majd útját a játékfejlesztők elvetemült ötleteinek.

A projekt sikeressége érdekében Yves még olyan neveket vonzott be maga mellé az Ouya startup-ba, mint Ed Fries (Microsoft ex-igazgatóhelyettes, Xbox projekt), Amol Sarva (Peek), Peter Pham ( Color), Julie Uhrman (IGN), Muffi Ghadiali (Amazon Lab126 / Kindle).

Kérdés persze, egyrészt ki tudják-e gazdálokodni a $99-os végfelhasználói árat és, ha sikerül mire lesz az elég? Ennyi pénzből milyen hardvert tudnak majd vajon belepakolni? A TV-n futtatott játékok a méreten kívül miben tudnak majd különbözni a telefonra, tabletekre fejlesztett verzióktól? A fejlesztők hogyan tudják majd kihasználni a nyitott hardvert? És milyen hatással lehet egy ilyen termék a konzolpiacra, a nehézsúlyú játékosokra, megérzik majd egyáltalán?

1 hozzászólás