SMS-t küldözget a romlott tej

By  | 

A crowdsourcing termékfejlesztő site a Quirky és a General Electric közös pályázatának keretében a júzerek arra tehettek javaslatokat, hogy az élet egyszerű, mindennapi dolgaiba némi hi-techet és mesterséges intelligenciát csempészve, hogyan tehető egyszerűbbé (vagy éppen bonyolultabbá) az élet. A nyertese a Milkmaid, az intelligens tejeskancsó.

A körülbelül 1 literes kancsó dokkolójában számos szenzor monitorozza a tej aktuális állapotát és SMS-ben vagy egy iPhone app-on keresztül (hogyan is máshogyan) figyelmeztetéseket küld. A legfontosabb talán a pH szenzor, mely megmondja, hol tart a tej a romlási folyamatban. Ha már teljesen besavanyodott és nem ajánlatos meginni, akkor a narancssárga LED világít, ha még bátran beleküldhetjük a kávéba, akkor a zöld.

A kapcsolódó iPhone alkalmazáson egész kis vezérlőpanelnyi infót monitorozhatunk. Nem csak azt látjuk, hogy romlott-e a tej vagy sem, hanem azt is, hogy azonos körülmények között még hány napig bírja.

A kancsó dokkolójában súlyérzékelőt is találunk, így a mobilunkon bárhol, akár bevásárlás közben is megnézhetjük, hogy még mennyi tej van otthon a hűtőben.

A riasztási szintekhez SMS-t küldést is beállíthatunk. Mindez persze azt jelenti, hogy a kancsó talpaztában figyel egy GSM modul, egy antenna, aksi, amit tölteni kell és egy SIM kártya a szolgáltatás használatához, így majd ehhez mért árcetli várható. Ha például több mint 10 perce elől hagytuk, akkor a hőmérséklet érzékelőnek köszönhetően SMS-t kapunk, hogy jó lenne visszatenni a hűtőbe.

Mint kísérlet, koncepció érdekes, de a valós életbeli hasznossága erősen megkérdőjelezhető. Eddig csak beleszagoltam a tejbe vagy megkóstoltam, ha pedig rosszul ítéltem meg, akkor legrosszabb esetben egy előzetes SMS helyett egy intenzív utólagos hasmenés figyelmeztetett. A „Mennyi tej van még otthon?” funkció pedig nem veszi figyelembe a kancsón kívül tárolt tejkészletet, arról pedig vajon ki fog SMS-t küldeni, hogyha a hűtőben lévő dokkoló lemerült és fel kellene tölteni? Ennek ellenére nyertes projektről van szó, aminek már a működő prototípusa is elkészült, következő, aktuális lépésként pedig a tömeggyártás előtt az árcetlit szavaztatják meg a felhasználókkal. A jelenlegi állás szerint a felhasználók $22-30 közötti összeget fizetnének a Milkmaid-ért. $15 alatt gyanúsan olcsónak, míg $40 felett túlzottan drágának találnák.

Kapcsolódó cucc:

3 hozzászólás