Slingatron – Csúzlizz az űrbe!

By  | 

slingatron

A Kickstarter oldalon egy érdekes űrprojektre gyűjtenek, ami ha beválik, jelentősen csökkentheti az űrkilövések költségeit. A HyperV Technologies Corp virginiai vállalkozás fejlesztése, a Slingatron lényegében egy olyan kilövőállomás, amiben egy kisebb sínpálya fut végig spirál alakban, ezzel a felépítéssel a prototípus, elméletben legalábbis, 1km/mp sebességgel röpítene ki egy pár dekát nyomó rakományt, miközben a szerkezet belsejében a forgási frekvencia elérné a 40-60 ciklust másodpercenként.

slingatron_5

A Kickstarter-en 250.000$-t remélnek összegyűjteni egy kisebb, 5 méter átmérőjű prototípus megépítésére, de a végcél egy 200-300 méter átmérőjű, teljesen funkcionális Slingatron-modell lenne, ami még ennél is nagyobb, 7,6 km/mp (27.360 km/h) sebességre is felgyorsíthatná a kilövendő csomagokat vagy járműveket, ez már elegendő lenne a Föld körüli pályára állításhoz mintegy 51 kilométeres magasságban.

slingatron_3

 

slingatron_4

A hasznos teher pályára állításán kívül például védelmi célokat szolgáló objektumoknál lehetne hasznosítani a Slingatront, továbbá az űrszemét kezelésében is bevethető lenne, sőt víz, üzemanyag, felszerelés továbbítására is alkalmas lehet.

Ha valóban sikeresnek bizonyul a kísérlet, az hozzávetőlegesen a századára csökkentheti majd a hagyományosan rakéta alapú kilövéseket a jövőben, megspórolva a rengeteg üzemanyagot és a kilövéshez szükséges és utána leváló /elégő rakétaelemeket.

slingatron_mark_II

slingatron_mark_II_spiral

A tovább utáni videóban a csapat által összerakott Mark II prototípus tesztje tekinthető meg, ami 100 m/s sebességgel lő ki negyedkilós golyókat.