Jön a robotmajmok bolygója?

By  | 

A NASA-hoz tartozó Jet Propulsion Laboratory (JPL) részlegében jelenleg egy különleges roboton dolgoznak, amit a DARPA (USA Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) szervezésében decemberben megrendezendő, többnyire robottechnológiai innovációkat felvonultató Robotics Challenge eseményre szánnak.

RoboSimian

A RoboSimian nevű modell leginkább egy majomszabásúhoz hasonlít, testtartásában és mozgásában legalábbis egy főemlőst utánoz, ám nem véletlen a választás: felderítéseknél és katasztrófák esetén mentőakciókban lenne bevethető a robotmajom, és csimpánz módjára tudna felkapaszkodni nehezen megközelíthető helyekre. A végtagjai egymástól függetlenül képesek mozogni, sőt még az elülső és hátsó oldala sincs egyértelműen definiálva a robotnak, hogy takarékoskodjon az energiával és szükség esetén azonnali irányváltásokat is végrehajtson. A legbonyolultabb résznek a négy végtag és a karok/lábak precíz csuklós kialakítása ígérkezik, ebben a JPL a stanfordi egyetem együttműködésére is számít majd.

robosimian

Remélhetőleg a NASA nem abba az irányba megy, mint a 2000-es „A vörös bolygó” című erősen közepes sci-fi alkotásban, ahol egy AMEE nevű robot, bár hasonló felépítésű és főleg katonai célokra foganatosították, szerez néhány kellemetlen percet az űrhajósoknak, amikor ellenük fordul és elkezdi egyenként aprítani őket.

RoboSimian1a