3D nyomtatóval készül az elektroturbós rakéta

By  | 

A Rocket Lab napokban mutatta be saját fejlesztésű Rutherford sugárhajtóművét, amelynek alkatrészei szinte teljes mértékben 3D nyomtatóval készültek. A rakéta további érdekessége, hogy annak hajtóművét egy elektromos turbószivattyú látja el tüzelőanyaggal (kerozin + folyékony oxigén). Az elektromos turbószivattyú aksijának mérete kb, akkora, mint egy 0,33-as Kólás-doboz, miközben 50 lóerő teljesítményre képes.

rocket_lab_electron_raketa_03

A 20 méter hosszú, de szuperkönnyű Electron Rocket karbonötvözetből készült, tolóereje kb. 20kN (2 tonna). 100 kg-os csomagot tud Nap körüli pályára állítani, míg Föld körüli pályára 400 kg-os szállítmányt is simán eljuttat.

rocket_lab_electron_raketa_08

Az Electron Rocket kettős céllal jött létre: költségek radikális csökkentése és ennek köszönhetően a kilövések gyakoriságának növelése.
Az új rakéta sorozatgyártásra is alkalmas, a karbon testnek és a 3D nyomtatásnak köszönhetően akár 3 nap alatt is előállítható egy példány, miközben jelenleg egy rakéta elkészítése több hónapot vesz igénybe.

rocket_lab_electron_raketa_01

Az újzélandi bázisról jövőre akár 100 kilövést is indíthatnak, amely alkalmanként mindössze 4,9 millió dollárba kerül (1,3 Mrd Ft), szemben a mostani 130 millió dolláros (36 Mrd Ft) kilövésenkénti költséggel. Így akár hetente újabb és újabb műholdakat állíthatnak pályára.

rocket_lab_electron_raketa_10

Jó lesz ez nekünk? Ha jó kezekben marad, akkor jó. Pontosabb időjárás előrejelzés, természeti katasztrófák megelőzése, időben észlelése (tornádó, szőkőár stb.), gyorsabb internet, internet/telefon bárhol, real-time Google maps, real-time forgalomfigyelés, bolygónk pontosabb elemzése.