Sifteo – interaktív építőkockák

By  | 

[Krisztian Toth] Mit nem adnának a szülők, ha a gyereket, hacsak pár órára is, de el lehetne rángatni a számítógép elől. Vagy ha már játszik tegye azt igazi, klasszikus játékokkal, építsen várat, legózzon vagy Activity-zen a többiekkel. A CES2011 egyik nagy bejelentése a Sifteo valahol félúton van az építőkocka és a számítógép között.

Minden egyes digitális Sifteo kocka egy-egy önálló kis computer: 1,5 collos (128*128 pixel) színes kijelzővel, saját 32 bit-es procival, 3D gyorsulásmérővel, 2,4 GHz vezetéknélküli kapcsolat, letölthető egyedül vagy közösen játszható játékokkal.

Hogyan működik? A Sifteo online felületéről letöltött játékok a laptop oldalába dugott Wireless USB kapcsolaton keresztül jutnak el a kockákig. A játék a számítógépről indítható, mely felveszi kapcsolatot a hatósugarában lévő kockákkal. Az alapszettben 3 kocka (4,3 x 4,3 x 1,9 cm, 35 g) található, de a játékok többsége 6 db Sifteo elemmel élvezetes igazán. A csomagban egy hatos töltő található. A kockák egy töltéssel 4 órát bírják, használaton kívül pedig automatikusan kikapcsolnak.

A kockák nem csak az anyahajóval, a számítógéppel kommunikálnak, hanem egymással is. Sőt érzékelik egymás közelségét, egymáshoz való elhelyezkedésüket, vagy ha összeérintik őket egymással. Kvázi látják, megismerik egymás, folyamatos interakcióban vannak. Erre épül a játékok többsége.

Jelenleg 6 játék érhető el, de ezek köre folyamatosan bővül. A Chroma Shuffle egy szín-tetris, ahol az azonos színű egymásnak érintet bogyók eltűnnek. A Booker the Pinguin-ben egy labirintusból kell kijuttatni főhősünket. Van még szókirakó és egyéb logikai, ügyességi játékok, ezeket legszemléletesebben a tovább utáni videó mutatja be.

Igazán egyedi ötlet, frappáns elgondolás, de még van mit csiszolni a dolgon. Pl. jó lenne ha a kijelzők méretéhez képes ugyancsak vastag keret teljesen eltűnne vagy max. 2-3 mm vékonyra keskenyedne. Szintén hasznos lenne, ha a jelenleg egy játékon 6-ban maximált kockaszámot, ha nem is a végtelenségig, de jelentősen növelni lehetne, hogy lényegesen komplexebb a 6-12 éven felüliek hosszútávú szórakoztatására is alkalmas játékok születhessenek. A 3-as pack egyébként $149-ért (31 990,- Ft) volt előrendelhető, de a kezdőkészletet elkapkodták gyorsan, vagy csak a marketing trükk része a jelenlegi készlethiány.

Egyébként nem tudom ki emlékszik még, de amikor először megláttam, rögtön az 5 (!) évvel ezelőtt megjelent Cube World digitális panellakói jutottak eszembe a Sifteo koncepcióról. Demojátékok, videók a tovább után!