Szintetikus levél gyárthatja az oxigént az űrben

By  | 

Julian Melchiorri, a brit Royal College of Art hallgatója olyan forradalmi fejlesztésről ír a diplomamunkájában, ami némi túlzással az egész űrhajózást új alapokra helyezheti. A Tufts kutatóegyetem orvosbiológiai részlegével együttműködve olyan mesterséges levelet sikerült megalkotnia a design- és  és innovatív mérnöki tervezés-szakos tanulónak, ami fényből, vízből és szén-dioxiodból képes oxigént előállítani.

Silk-Leaf-by-Julian-Melchiorri_dezeen_02_644

A teljes mértékben szerves levél alapja egy selyemszálas, hálós szerkezetű anyag, amibe a fotoszintézist végző, növényekből kivont kloroplasztiszokat ültették be, ilyen feltételek mellett pedig a pár mikrométernyi sejtszervecskék valósággal ontják magukból az életet adó oxigént.

Silk-Leaf-Manmade-plant

A mesterséges levélhez használt selyem fehérjéje remekül stabilizálja a kloroplasztiszokat, és nem mellesleg ultrakönnyű és alacsony energiafelhasználású, mindössze kismértékű vízmennyiség szükséges csak az oxigéngyártás beindításához. Az élő organizmus az űrutazást alapjaiban megváltoztathatja és a hosszabb bolygóközi utakat jelentősen megkönnyítheti, ugyanis zérógravitációs környezetben is tökéletesen működik, amire a földi növények csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem képesek.

Silk-Leaf-Manmade-plant-2

Bár a NASA még nem harapott rá a nagy helyet foglaló és súlyos oxigéntankok tömkelegét leváltó megoldásra, és valószínűleg a közeljövőben még nem fogja bevetni egy Mars-expedícióhoz, ám itt a Földön számos területen lenne létjogosultsága: elsősorban biológiai levegőszűrőnek ideális lenne a légszennyezést illetően erősen érintett nagyvárosokban, elég lesz csak pár frekventált épület homlokzatát beteríteni a levelekkel, és máris jelentős mértékben tisztulhat a belváros levegője, a lepukkant épületek vizuális feltuningolásáról nem is beszélve,  mindezek mellett pedig szellőzőrendszerekbe is telepíthető a szintetikus levélrengeteg.

Silk-Leaf-by-Julian-Melchiorri_dezeen_06_644

Silk-Leaf-by-Julian-Melchiorri_dezeen_07_644

4 hozzászólás

 1. :/

  2014. augusztus 5. kedd at 14:13

  Örülünk, hogy termeli a zoxigént. De a széndioxidból a szénnel mégis mi lesz? Koromként kirakódik a leveleken, amit valaki 10 percenként törölgethet? Vagy ezek a levelek is növekednek, mint az igazi növények?

  • WASD

   2014. augusztus 6. szerda at 10:43

   Hadd válaszoljak egy képlettel:

   6xH2O (víz) + 6xCO2 (széndiuxid) -> + fény + -> 1xC6H12O6 (cukor) + 6xO2 (oxigén)

   Legrosszabb esetben időnként vizet kell cserélni alattuk, mert az elcukrosodik.

   • :/

    2014. augusztus 8. péntek at 00:46

    Wow! Klassz! Lehetne belőle gyártani napenergiával működő nyalókát is, ami sose fogy el.

    • WASD

     2014. augusztus 10. vasárnap at 08:55

     De csak ha megoldod, hogy nyál helyett desztillált vízzel nyalogasd…