Repülő tálcán érkezik a megrendelt étel

By  | 

A Yo!Sushi még 1997-ben nyitotta meg ajtaját és állítólag az első londoni sushi étterem volt, ahol az ételek felszolgáláshoz bevezették a ma már itthon is jól ismert sushivonatot, vagyis az asztalok mentén körbefutó szalagot, amiről lekaphatjuk, az épen nekünk tetsző fogást a mellettünk elhaladó sorból. Azóta 8 országban több mint 100 Yo!Sushi étterem nyílt és a céghez tartozik a teljes Yo! ernyőmárka, köztük az egyik legérdekesebb a Yotel kapszulaszállás, ami megtalálható már a londoni Heathrow, Gatwick és  az amszterdami Schiphol reptereken is. Sőt a Yo!Sushi már speckó burgereket is kínál egy ideje.

sushi-drone-140613

Elsők voltak (Londonban) a sushi vonat bevezetésében és most 16 évvel később egy még modernebb felszolgálási módszerrel lepték meg a vendégeket. Aki betéved a Poland Streeten lévő Yo!Sushiba, annak nem a sült galamb, hanem az aktuális rendelése fog a szájába repülni. Ha nem is a szájába, de legalább az asztaláig. Június eleje óta ugyanis speciálisan átalakított drónok, quadcopterek repítik a kajákkal megpakolt tálcákat (iTray) a vendégek asztalához. A robotrepülők egyelőre nem önműködőek, mindegyiket egy-egy pincér irányít iPad-ről, így munkaerőt egyelőre nem spóroltak meg, csak látványelem a hi-tech felszolgálási módszer.

flying-tray_2586011b

A drónok megfelelően magasan repkednek ahhoz, hogy kisgyerekek, vagy a WC-re siető vendégek ne rohanjanak bele és az első két alatt semmiféle drón-vendég karambolról vagy szőnyegbombázás szerűen vendég nyakába zuhanó miso leves félreértésről sem számoltak be, így egyelőre biztonságos az üzem, de legalábbis quadcopter navigációból jól kiképezték a személyzetet. Videó + képek:

6 hozzászólás

 1. Saabi

  2013. június 19. szerda at 09:11

  Fake.
  Egy AR.Drone ekkora súllyal nehezen száll fel és előbb borul le róla a cucc, minthogy kiérne a vendéghez. És ez sokkal tovább is tartana, mint kézben kivinni. Ráadásul az indoor hull nélkül elég veszélyes vele emberek közt manőverezni, nem kellemes amikor a rotorok megütnek. 0:42-nél a csaj állítva tartja a tabletet, holott az AR.Drone kezelőprogramja kényszerítetten landscape megjelenésű, ráadásul a tilt control egy ideje eltávolításra került a programból.

 2. Marci

  2013. június 19. szerda at 13:04

  Egy sima AR Drone nem így néz ki, nyilván valami módosított változat, hogy rá lehessen tenni a tányérokat + elbírja a súlyt. Ez egy létező étterem, nem tudom honnan vetted, hogy fake.

 3. Miszter Geriszon

  2013. június 20. csütörtök at 15:32

  Szerintem vicces és vendégcsalogató fogás, nem értem miért kell minden hírben csak a tartalmi- és helyesírási hibákat keresni, és miért nem lehet szimplán csak a story-ra figyelni…

 4. Saabi

  2013. június 21. péntek at 10:56

  @Marci: ha elolvasnád amit írtam, kifejtem benne hogy miért gondolom hamisnak a képeket és a videót. A képeken amúgy egy AR.Drone 2.0 látható, a második képen a tányér még be is lóg a rotorok terébe. A videó végén a hölgy haja meg sem mozdul a négy rotor keltette szélben.
  Arról meg lehet sokat olvasni, hogy egy GoPro kamera is határeset a drone teherhordó képességeinek, egy ilyen megrakott tálca hamburgerrel, körettel annál sokkal nehezebb.
  A praktikusság ellen szól az is, hogy alapból is csak nyolc-tíz perc repülésre képes egy AR.Drone 2.0 és ez az idő terhelés mellett jelentősen csökken. Magyarán egy töltés egy felszolgálás és utána lehet egy órát tölteni az aksit. Persze lehet aksit cserélni, de sok-sok fogás kiszállítható amíg az új aksi behelyezése után feláll a drone rendszere, kapcsolódik a tablet a drone WiFi hálózatához és az alkalmazás is beindul. Ezt minden aksicserénél újra végig kell csinálni.

 5. Saabi

  2013. június 21. péntek at 10:57

  @Miszter Geriszon: pont a tartalomra történő figyelés az oka, hogy nyilvánvaló hibák feltűnnek.

 6. ddeniss

  2013. június 27. csütörtök at 08:37

  Nem is ez a lényeg, mármint persze de ez is, csak igazából az marad ki mindenhonnan hogy hogy kerülnek le a tálcák a dronokról. Ennyi munkát feccölnek a kitalálásba és nem rajzolnak egy dokkolót minden asztal mellé? Öreg hiba ilyen kis apróságon elcsúszni. :)