Szigorúan bizalmas – Rocstor Amphibious X5

By  | 

[CES 2013] A Rocstor cég idén is új merevlemezes palettát mutatott be a CES keretében, ugyanitt még tavaly jelentették be az Amphibious fedőnevű szuperbiztonságos, smart carddal ellátott hard drive-jukat, most pedig ennek továbbfejlesztését, a legalább annyira biztonságos és szinte feltörhetetlen Amphibious X5-öt promotálták a vegasi eseményen.

Az X5-ös variáns ugyan elhagyta a chipkártyás authentikálást, viszont megtartotta az elődnél is létező kódszámos védelmet, továbbá ugyanúgy AES-256 bites és valósidejű hardveres titkosítást kínál, továbbá kriptográfiai motorja a FIPS és NIST 140-2 szintű nemzetközi sztenderdeknek is egyaránt megfelel. Az ilyen típusú hordozható merevlemezre “ruggedized”-ként is hivatkoznak, ami a zömök, robosztus és markáns kialakítására utal, és hát első ránézésre tényleg nem sokat szöszmötöltek a külső elemekkel a számpanelen kívül, a 75 x 13 x 19 mm-es vinyó borítása alumíniumból van, ami ráadásul ütésálló is.

Az Amphibious X5 egy 2,5″-es SATA-s HDD-t rejt magában 500Gb-ostól 1 Tb-os választható kapacitásig , illetve SSD-vel is rendelhető 64Gb-tól 512 Gb-ig, amikhez USB 3.0-s és FireWire 800-as csatlakozási lehetőség is társul.

Operációs rendszerekben nem különösebben válogatós, a Windows és Linux-gépeken kívül a Mac-ekkel sincs gondja, sőt még a PowerPC és Intel-architektúrás processzorok között sem tesz különbséget, mivel külön kezelőszoftver installálása sem szükséges a használatához. Leginkább vállalkozások és hivatalok számára ajánják az Amphibious X5-öt, ám katonai hasznosításra is kiválóan alkalmas.

Az X5 mellett van még két további modell azoknak, akik pár kompromisszumot kötnének a kiépítést illetően, a Hawker HX a FireWire-t és a számkódos felületet spórolja meg, a Lancer LX pedig ugyan FireWire-os, de szintén nélkülöz egyes biztonsági elemeket és szerényebb SSD-kapacitással is bír (256 Gb-ig tárazható be).

Árakat egyelőre nem említett a Rocstor, viszont azoknak a diplomáciai követségeknek és államhivataloknak egészen biztosan megéri beruházni az agyonkódolt merevlemezekre, akik esetleg még változatlanul tartanak egy újabb Wikileaks-mizériától.