Csendes PC passzív rézhab-hűtéssel

By  | 

A Silent Power német startup-cég olyan felsőkategóriás PC kiépítésére vállalkozott, amely teljes mértékben kiiktatja a zajos ventillátort a házból. Természetesen nem maradt hűtés nélkül az asztali gép, azonban a hagyományos ventillátoros megoldás helyett egy szivacsszerű rézforgácsos szerkezetet húztak a felmelegedő komponensek fölé, és ezzel az egész PC-t nyitott tetősre alakították át, amin a rézbordázat a hőleadó felület radikális megnövekedése miatt egyenletesen kifelé vezeti el a hőt.

silentpower_03

A levegő áramlása a rézszerkezeten kívül olyannyira hatékonynak bizonyul, hogy a külső hőmérséklet sosem szalad 50° Celsius fölé, a belső hőmérséklet pedig a kezelhető mértékű 70-90° C között marad. A passzív hűtőrendszerű, 500-szor hatékonyabb hőelvezetést produkáló PC a ventilátor hiányában rendkívül csendesnek bizonyul, sokaknak az fog legelőször feltűnni, hogy bekapcsolás után elmarad a folyamatosan 25-30 decibeles erősségű háttérzaj, a külső szemlélők pedig arra lesznek figyelmesek, hogy egy hangtalan fémbokor előtt ülve kezdünk el gépelni, filmezni, vagy éppen játszani.

silentpower_05

A Silent Power habszivacsos desktopja amilyen halk a zajkibocsátást illetően, olyan erős hardverkiépítésben: egy négymagos, 2.2 GHz-es Intel i7-4785T processzorral rendelkezik, amit NVIDIA GeForce GTX 760-as GPU-val, 8 GB RAM-al és 500 GB-os HDD-kapacitással támogattak meg, továbbá USB, wifi, Ethernet, HDMI, DVI és audió portos csatlakozási lehetőségekkel látták el, operációs rendszerként pedig Windows 8.1-et tettek rá.

Maga a gép nem foglal sok helyet, mindössze 16 x 10 x 7 centiméteres és alig másfél kilót nyom, de lehetőleg ne a konyha közelébe helyezzük majd, mert még valaki netalán igénybe veszi mosogatás közben, mint egy Spontex-drótszivacsot.

silentpower_07

Az 500 GB HDD-s, 8 GB RAM-os alapmodellt 700 eurós áron (~219.000 Ft) hozná forgalomba a Silent Power valamikor jövőre (amikorra összegyűlik a kitűzött 45.000 eurónyi előrendelés), míg az 1 TB-os SSD-vel és 16 GB-os RAM-al ellátott, fejlettebb modellt 1160 euróért (~ 363.000 Ft) vesztegetnék.

5 hozzászólás