Firefox OS: A tűzróka beszáll a mobilbizniszbe

By  | 

A Firefox, bár még mindig az egyik legnépszerűbb böngészőnek számít 20-24% körüli piaci részesedésével, lassan kezd teret veszteni a Google Chrome-al szemben, így logikus lépés a Mozilla számára viszonylag új terepre terelni a versenyt, nevezetesen az okostelefonos platformra.  Még tavaly jelentették be Boot to Gecko fedőnevű projektjüket, a HTML5-alapú, nyílt forráskódú saját operációs rendszerük fejlesztését, ami Firefox OS néven immár kézzelfogható közelségbe került.

A most beharangozott mobiltelefonok hangsúlyozottan fejlesztői tesztkészülékek, a GeeksPhone-al és a spanyol Telefonica szolgáltatóval együttműködve készültek el, specifikációjukat tekintve pedig erősen középkategóriás okosmobiloknak számítanak, mivel első körben a fejlődő piacokat célozná meg velük a Mozilla.

A fehér színű Peak modell lesz az izmosabb képviselője az új termékvonalnak, 4.3”-os és qHD IPS-minőségű a képernyője, processzora pedig 1.2 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 típusú. A kamerával sincs sok gond, a 8 megapixeles, vakuval ellátott hátsó és 2 megapixeles elülső kamera tartja a többi Android- és iOS-csúcskészülék szintjét, ugyanakkor az 512 Mb-os RAM-ja mellett 4 Gb-os tárhelye egyáltalán nem számít valami kiemelkedőnek. Micro SD-s bővíthetőség, 802.11n-es wifis támogatás, fény-és közelség-érzékelő szenzor és GPS-modul említhető még a jellemzők között, a kimenetet illetően pedig microUSB-n keresztül tölthető majd fel 1800 mAh-s akkumulátora.

A kistesó Keon némileg szerényebb kiépítéssel érkezik majd, a narancssárga változat ugyanis csak 3.5”-es kijelzőt kapott HVGA-felbontás kíséretében, 1 GHz-es órajelű Qualcomm Snapdragon S1-es procival és a Peak-hez hasonló memóriával. Kamerából csak a hátoldali maradt, az is mindössze 3 megapixeles, és az aksi kapacitása is kicsivel gyengébb lesz, 1580 mAh-s, ez azonban ilyen hardver-tulajdonságok mellett több mint elegendő.

A két telefon designja bár még nem mondható véglegesnek, minden bizonnyal meghagyják a Firefox-színvilágot, a felhasználói felület viszont erősen hajaz az iOS-re és az Android-ra, a legszembetűnőbb különbség talán a tűzrókás Firefox-logóra szabott kör alakú alkalmazás-ikonokban fedezhető fel (a lekerekített sarkú négyzet-ikonok és a csempék után valljuk be, nem sok választás maradt).

A Mozilla erősen promotálja az új platformot a fejlesztők számára, január 26-tól kezdődően  workshop-okat tartanak a Firefox OS App Days keretében több mint 20 helyszínen, valamint elérhetővé tették a Firefox Marketplace-t is Android-on, sőt külön Firefox OS szimulátort tettek közzé a weben alkalmazások kipróbálásához, de installálható a fejlesztői környezet akár saját gépre is. A legelszántabbak megrendelhetik közvetlenül a GeeksPhone-tól a Firefox OS Developer Preview tesztkészüléket, amit  legjobb esetben februárban már kézbe is vehetnek. Árról egyelőre bővebb infó nem áll rendelkezésre, de a tovább utáni videón lecsekkoltható az LA Times tesztvideója is a rókás mobilról.