Ricoh GXR fényképező cserélhető modulokkal

By  | 

Legelőször 2009 végén jelentkezett a Ricoh az új típusú GXR moduláris fényképezőgép-modelljének a bevezetésével, amiben már a szimpla objektív-csere helyett már komplett fényképező-modult rakhatunk a kamerába, tehát az objektív mellett a szenzorok és a képfeldolgozó egység is egyben kikapható.

Ez nagy segítség lehet a profi fotósoknak, hiszen pár egyszerű mozdulattal kivehetők és variálhatók a modulok, amelyek használatával teljesen eltérő természetfotók vagy belső teres képek készíthetők rövid időn belül, és az egybefüggő szerkezet azért is előnyös, mert a kamera szenzorai a pornak és a szennyeződésnek kevésbé vannak kitéve.

2011. őszére pedig már olyan továbfejlesztett GXR-változatot dobnának a piacra, ami nemcsak fix szerelésű egységet tudna kezelni, hanem többek között Leica M típusú objektívvel is kompatibilis lenne. A Ricoh GXR felbontása 12,9 MP és 23,6 x 15,7 mm-es, APS-szenzoros CMOS érzékelő rendszerről van szó. Az árról egyelőre nincs infó, de valószínűleg nem ígérkezik egy olcsó darabnak. A szinte határtalan kombinációs lehetőségeket legjobban a GXR microsite nyitóanimációja mutatja be.